MOMENT ANIVERSAR
Publicat de Eugen Sonei   
Luni, 11 Februarie 2008 15:37

episcop.gifAstăzi, 11 februarie, se împlinesc patru ani de când Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales pe Prea Sfinţitul Părinte Nicodim în scaunul de Episcop titular al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Acest moment a marcat o pagină  de istorie creştină deosebit de importantă în viaţa spirituală a Mehedinţiului, care după 600 de ani are din nou Episcopie.

Născut la 06 aprilie 1962 în comuna Godeanu, judeţul Mehedinţi, Părintele Episcop Nicodim a urmat cursurile Şcolii Generale în localitatea natală iar între anii 1979-1984 Seminarul Teologic din Craiova. Între anii 1989- 1993 a studiat la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii din Bucureşti iar între anii 1997- 1998 a studiat la Universitatea din Atena-Grecia, urmând şi cursurile de master în teologie între anii  1998- 2000. A susţinut lucrarea de Master cu titlul „Tradiţia neoisihastă românească de după Sfântul Paisie Velicikovski şi până în zilele noastre”, obţinând calificativul „arista” (excepţional). Din anul 2001 este doctorand  la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii din Atena, secţia de Patrologie şi Istoria dogmelor.

            PS Nicodim s-a închinoviat la Mânăstirea Topolniţa în anul 1979 şi a fost tuns în monahism la aceeaşi mănăstire, primind numele de Nicodim. În anul 1983 a fost hirotonit ierodiacon iar în 1985 ieromonah. Între anii 1990- 1992 a fost stareţ la Mănăstirea Topolniţa. De numele Prea Sfinţiei Sale se leagă reînfiinţarea mănăstirii Vodiţa, între anii 1991-2001, fiind stareţ al acestui sfânt aşezământ monahal.

            În anul 2001 a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei iar în anul 2004, pe 11 februarie a fost ales Episcop al Episcopiei Severinului şi întronizat la Drobeta Turnu Severin în data de 25 aprilie 2004.

            De la întronizarea sa ca Episcop, PS Nicodim a organizat trei noi protopopiate în oraşele: Vânju Mare, Baia de Aramă şi  Drobeta Turnu Severin. Totodată a  înfiinţat Asociaţia ,,Filantropia Severin” precum şi postul de radio „Lumina” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

            Tot de numele Prea Sfinţiei Sale se leagă înfiinţarea corului „Kinonia” al acestei Eparhii şi nu ultimul rând apariţia a 3 publicaţii: „Didahia”, „Didahia pentru copii şi părinţi” şi „Didahia pentru preoţi” în cadrul Editurii Didahia Severin.

            La acest moment aniversar transmitem Prea Sfinţiei Sale toate urările noastre de bine şi-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să-l ocrotească!.

        

            La mulţi ani, Prea Sfinţite Părinte Episcop Nicodim!.