Moastele Sfântului Ioan Gura de Aur au fost aduse la Iasi
Publicat de Viorel Ianasi   
Vineri, 12 Octombrie 2007 03:00
Moastele Sf. Ioan Gura de Aur au sosit ieri la Iasi. Sfintele moaste au fost întâmpinate pe aeroportul international din Iasi de cãtre o delegatie de ierarhi si preoti, desemnata de PF Parinte Patriarh Daniel. Din aceasta delegatie au facut parte IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, si PS Corneliu Barladeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor, dar si numerosi preoti.
Moastele Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur au fost aduse de la Manastirea Varlaam din Grecia de o delegatie condusa de IPS Serafim, Mitropolit de Stagon si Meteora, ele fiind apoi aduse la Catedrala mitropolitana din Iasi si depuse alaturi de moastele Sf. Cuv. Parascheva.
Manastirea Varlaam face parte din Complexul Monastic Meteora din Grecia si are o vechime de cateva sute de ani. Mâna stângã a Sf. Ioan Gura de Aur se pãstreazã la aceastã mãnastire din secolul al XVI-lea.
Moastele Sfântului Ioan Gurã de Aur vor rãmâne în România pânã marti, 16 octombrie, când racla va fi însotitã de la aeroportul din Iasi cãtre Complexul Monastic de la Meteora din Grecia de delegatia din Grecia.
 
Anul ,,Sfântul Ioan Gurã de Aur"
 
Amintim faptul cã, încã de anul trecut, Sfântul Sinod al BOR a hotãrât ca anul 2007 sã fie închinat Sf. Ioan Gurã de Aur, întrucât anul acesta se împlinesc 1600 de ani de la trecerea la Domnul a acestui mare sfânt al crestinismului.

Pelerinajul “Calea Sfintilor” la Iasi
 
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost purtate în aceastã dimineata de vineri, 12 octombrie, în procesiune, pe strãzile din jurul Catedralei mitropolitane din Iasi, moment la care mii de pelerinii au fost prezenti la Iasi .
S-a pornit din partea de vest a Catedralei, prin poarta “Sf. Gheorghe”, catre Biserica 'Sf. Nicolae' Domnesc, unde a avea loc ceremonia de întâmpinare a moastelor Sf. Ioan Gura de Aur. Dupa aceasta ceremonie s-a plecat spre Catedrala mitropolitanã, pe Bd. Stefan cel Mare si Sfânt, si s-a intrat în curtea Catedralei prin poarta principala, poarta de est, numitã si poarta “Sf. Parascheva”.
Zilele acestea la Iasi, sute de mii de pelerini, iubitori de bucurii duhovnicesti participã la hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva, pentru a fi cu totii aproape de moastele sfintei dar si de moastele Sfântului Ioan Gurã de Aur.
La invitatia PF Daniel, din partea Mitropoliei Olteniei participã ÎPS Teofan.
 
A consemnat Pr. Viorel Vlãducu, consilier mass-media.