Ministrul educaţiei a prezentat noua lege a învăţământului în Mehedinţi
Joi, 17 Ianuarie 2008 18:03

IMG_0023.JPG         Astăzi 17 ianuarie 2008, începând cu orele 9.00, în sala de festivităţi a Colegiului Tehnic „Decebal” a avut loc întâlnirea ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului - Cristian Mihai Adomniţei cu reprezentanţii ISJ Mehedinţi, ai unităţilor şcolare şi universitare, ai autorităţilor publice locale.

         Întâlnirea a avut drept temă prezentarea şi dezbaterea Proiectului pachetului de Legi ale educaţiei. Au fost prezentate Legea învăţământului preuniversitar şi Statutul personalului didactic cu unele propuneri care privesc crearea unui cadru legislativ adaptat la realităţi şi nevoi, care să asigure un sistem de învăţământ stabil şi flexibil.

         Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului propune prin Proiectul de Legi ale Educaţiei o nouă abordare a sistemului de învăţământ. Fiecare dintre reglementările la care reprezentanţii ministerului au lucrat, alături de partenerii sociali care au participat activ la desăvârşirea lor, a pornit de la un concept important – acela al maturizării, al autonomei sistemului în ansamblul său.

         Din partea Episcopiei Severinului şi Strehaiei au participat P.C Pr. Iulian Nedelcu – Consilier Cultural şi P.C. Pr. Viorel Vlăducu – Consilier Mass-media.

         După prezentarea Proiectului pachetului de Legi ale educaţiei au urmat luări de cuvânt, propuneri, dezbateri pe marginea celor prezentate.

         Amendamentul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, prezentat de  P.C Pr. Iulian Nedelcu – Consilier Cultural, a fost cel cu privire la art. 10, al. 1 din Legea învăţământului cu propunerea ca religia să fie inclusă şi la nivel liceal ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Considerăm că educaţia religioasă la liceu reprezintă o certitudine  pentru politicile educaţionale din majoritatea ţărilor europene. Educaţia religioasă la liceu vizează o dimensiune fundamentală a umanităţii şi trebuie văzută ca un suport pentru realizarea unei educaţii integrale a tinerei generaţii, precum şi o investiţie în apărarea şi promovarea valorilor tradiţionale româneşti. „Dacă pentru om este important destinul lui etern, înseamnă că educaţia nu poate ignora această temă importantă”( J. Garrido).

         În încheiere, putem spune că proiectul noii legi a învăţământului vizează racordarea reală a educaţiei româneşti la normele internaţionale, pentru creşterea performanţei şi competiţiei, beneficiarii săi fiind elevii, studenţii, cadre didactice, societatea românească, în general.


_IMG_0023.JPG

IMG_0021.JPG

IMG_0022.JPG

A consemnat  Pr. Iulian Nedelcu – Consilier Cultural.