Mii de credincioși la Crucea-monument de pe Muntele Mic
Joi, 15 Septembrie 2016 07:27

Capture 4Cler, ostași și foarte mult popor s-au adunat în această dimineață, la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, pe Muntele Mic. Zeci de clerici și zeci de ostași ai Armatei Române, alături de ei fiind mii de credincioși, au întâmpinat moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, la intrarea din stațiunea Muntele Mic.

În sunetul fanfarei armatei, pelerinii au urcat în procesiune cu sfintele moaște până la crucea-monument, la baza căreia a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

Pe tot parcursul Sfintei Liturghii credincioșii prezenți au avut posibilitatea și bucuria de a se închina moaștelor sfântului ocrotitor al Banatului, ce se află la Catedrala mitropolitană din Timișoara. La momentul potrivit un număr foarte mare dintre ei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Un plus de lumină pentru acest eveniment a venit din partea celor peste 200 de copii și tineri, din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului, care s-au alăturat pelerinajului și care s-au rugat la Sfânta Liturghie și s-au închinat sfintelor moaște.

Ca de fiecare dată și la cea de-a 11-a ediție a Pelerinajului de pe Muntele Mic au fost prezenți printre credincioși și autoritățile centrale, județene și locale, precum și alte oficialități civile și militare. De asemenea au fost prezenți și elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. După Sfânta Liturghie a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru eroii bănățeni căzuți pe câmpurile de luptă, dar și pentru ctitorii care au înălțat sfânta cruce de pe Muntele Mic. În continuare au fost depuse coroane din partea bisericii, autorităților județene și locale, a poliției și armatei. De asemenea a fost prezentat un ceremonial militar din partea detașamentului de onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat.


Capture  Capture 2  Capture 3

Capture 5