Mănăstirea Vodiţa la ceas de praznic
Vineri, 16 Iunie 2017 10:46

voditaLa sfârșitul acestei săptămâni, străvechea vatră monahală a Vodiţei îmbrăcă veșminte de sărbătoare, eveniment prilejuit de noul hram: Duminica a II-a după Rusalii a Sfinţilor Români. În cinstitul așezământ slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de un trei aleşi arhierei: Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Alături va sluji un mare sobor de preoţi şi diaconi din Banat şi Oltenia.

De asemenea, Părintele stareţ Ioanichie Nicolăescu va fi hirotesit întru arhimandrit.

Prăznuirea va începe din seara zilei de sâmbătă,  17 iunie, cu săvârşirea Vecerniei Mari cu Litie. În ziua hramului, Sfânta Liturghie arhierească va începe în jurul orei 09:00.

Răspunsurile stranei vor fi date de către grupul psaltic “Sf. Gheorghe” de la Catedrala episcopală din Turnu Severin.

Mănăstirea Vodiţa este un important monument istoric şi de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi aşezământ a fost o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Româneşti, Vlaicu-Vodã.

A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.

Mănăstirea Vodiţa a fost reînfiinţată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi s-a construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte.

La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Ţara Românească.

În aceeaşi zi, începând cu orele 16.00, va fi sfinţită şi o troiţă în parohia Plopi, protopopiatul Strehaia, de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.