Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, la ceas de praznic
Publicat de Viorel Ianasi   
Vineri, 21 Iulie 2017 09:12

DSC 4955În fiecare an, pe data de 25 iulie, Biserica noastră prăznuieşte Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. Este o zi specială şi pentru Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, care îşi sărbătoreşte ocrotitoarea.

 Cu acest prilej trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române vor fi prezenţi pe aceste frumoase plaiuri mehedinţene, pentru a sluji la acest sfânt lăcaş de rugăciune.

Alaturi de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, precum şi  Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Episcopiei Timişoarei.

La ceremonia euharistică va participa şi un sobor de preoţi şi diaconi, iar la strană răspunsurile vor fi date de grupul psaltic al Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Maica stareţă Iustina Popvici face aleasă poftire credincioşilor la acestă frumoasă sărbătoare, pentru a se bucura de rugăciunea în comuniune şi binecuvântarea ierarhilor prezenţi la slujba de hram.

Sfântul lăcaş a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Şeicaru, potrivit făgăduinţei făcute în timpul primului Război Mondial.

Aşezământul monahal a fost construit între 1936 şi 1939, perioada în care Pamfil Şeicaru era director al ziarului “Curentul” şi deputat în Parlamentul României. În timpul comuniştilor, chiliile au fost transformate în locuri de cazare, în biserică funcţionând o discotecă şi un restaurant.  În anul 1990, Mănăstirea Sfânta Ana a fost preluată de proprietarul de drept, dându-i-se şi menirea pentru care a fost ridicată.

Astfel, abia în decembrie 1990, mănăstirea a fost sfinţită de episcopul Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei. Complexul monahal iniţial a fost alcătuit dintr-o biserică de lemn, cu elemente de stil tradiţional românesc şi chilii pe ambele părţi, ansamblul având forma literei "U". În ultimul deceniu, a mai fost construită clopotniţa cu un altar de vară şi un fost bloc de alimentaţie publică în care funcţionează actualmente Muzeul memorial Pamfil Şeicaru, biblioteca, trapeza şi un atelier de croitorie.