Mâine, 7 februarie, se împlinesc 2 ani de la lansarea oficială a publicaţiilor Eparhiei
Publicat de Eugen Sonei   
Miercuri, 06 Februarie 2008 16:01

          Mâine, 07 februarie, se împlinesc 2 ani de când au fost lansate oficial cele 3 publicaţii de spiritualitate creştin-ortodoxă ale Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Este vorba de revistele cu apariţie lunară „DIDAHIA”, „DIDAHIA PENTRU COPII ŞI PĂRINŢI” şi „DIDAHIA PENTRU PREOŢI”, tipărite la Editura „Didahia Severin” a Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

           Amintim că, de la reînfiinţarea Episcopiei Severinului şi Strehaiei (aprilie 2004), aceasta a avut ca publicaţie revista „Cetatea creştină”, periodic de spiritualitate, informare şi atitudine editat de Mitropolia Olteniei, care a prezentat în paginile sale atât activităţile şi evenimentele importante din Arhiepiscopia Craiovei cât şi din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

           ,,Revista „DIDAHIA” este periodicul lunar de spiritualitate, informare şi atitudine al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Prin această publicaţie, se doreşte folosul duhovnicesc al cititorilor, dar se are în vedere şi o prezentare mai amănunţită a activităţilor sociale şi culturale. Totodată sunt prezentate toate evenimentele din viata eparhiei. Pornind de la îndemnul Înţeleptului Solomon, care zice „Sileşte la învăţătură inima ta şi urechea ta la cuvinte iscusite” se doreşte ca revista să aducă un spor în rugăciune, credinţă şi fapte bune a cititorilor ei. De asemenea, este prezentată învăţătura creştină cu privire la viaţa morală a societăţii româneşti din vremurile în care trăim. Folosul duhovnicesc al citirii ni-l precizează şi Sfântul Maxim Mărturisitorul când spune: „Citirea şi contemplarea izbăvesc mintea de neştiinţă”.

          „DIDAHIA PENTRU PĂRINŢI ŞI COPII” este revista lunară, editată de Episcopia Severinului şi Strehaiei care se adresează în special copiilor, dar şi părinţilor. În paginile sale cei mici vor fi încântaţi să găsească învăţătura creştină transpusă pe înţelesul lor. Nu vor lipsi rugăciuni, poezii, povestiri religioase, etc. În viaţa de zi cu zi, cea mai mare grijă a părinţilor, a naşilor, a profesorilor de religie, precum şi a preoţilor ca păstori de suflete, se cuvine să fie aceea de a aduce şi cultiva în sufletele copiilor dragostea de Dumnezeu. În nevinovăţia lor, copiii receptează cel mai bine învăţătura de credinţă. Prin rândurile acestei reviste se vine astfel, în sprijinul atât al copiilor, cât şi al părinţilor sau educatorilor lor. Crescând aproape de Dumnezeu, copiii sunt cei care aduc bucurie părinţilor, Bisericii şi neamului.

           Şi Mântuitorul Iisus Hristos i-a avut în vedere pe copii când, luând un prunc în braţe a spus mulţimilor ce-L urmau cuvintele:”Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, căci a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor” ( Matei 19, 14).

          „DIDAHIA PENTRU PREOŢI” a fost concepută ca un buletin de informare lunară, în care fiecare sector administrativ al Episcopiei va face cunoscut ordinele şi comunicările Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului. Vor fi publicate, de asemenea, hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înştiinţările Secretariatului de Stat pentru Culte, norme şi metodologii de lucru, necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor bisericeşti, culturale, misionare şi sociale de la parohii. De asemenea, în fiecare număr se publică o scrisoare pastorală adresată slujitorilor sfintelor altare da către chiriarhul locului.” 

      Amănunte despre aceste publicaţii ale Episcopiei Severinului şi Strehaiei puteţi afla accesând pagina de Internet www.episcopiaseverinului.ro. Aici le veţi găsi şi în forma PDF.

           În încheiere, dorim ostenitorilor acestor reviste mult spor în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu, spre folosul preoţilor şi credincioşilor care le-au citit sau le vor citi.

 

            A consemnat Pr. Viorel Vlăducu, consilier mass-media.