Doi arhierei la hramul mănăstirii Topolniţa
Joi, 25 August 2016 08:43

topolnita-01-hi1La invitaţia Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, la hramul mănăstirii  Topolniţa va fi prezent şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. Pelerini de pretutindeni îşi îndreaptă paşii la Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, spre mănăstirea de pe valea Topolniţei pentru a se bucura împreună de momentele duhovniceşti înălţătoare.

Astfel, duminică seara, episcopul Nicodim, însoţit de protopsalţii catedralei Episcopale va săvârşi Slujba de Priveghere (Vecernia cu Litie şi Utrenia). La ceas de seară vor fi prezenţi la sfânta mănăstire şi mulţi monahi dar şi monahii, veniţi de la celelalte mănăstiri din Mehedinţi.

A doua zi, la primele ore ale dimineţii se săvârşeşte Slujba de Sfinţire a apei, precum şi Slujba Acatistului. De la ora 09.00, Sfânta Liturghie va fi săvârşită la altarul de vară al mănăstirii de cei doi arhierei prezenţi la hram, însoţiţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi.

*

Pe 29 august se împlineşte 2 ani de la resfinţirea bisericii de zid a mănăstirii. În ultimii ani s-au efectuat ample lucrări de restaurare la biserica de zid, ce datează de la anul 1646. Biserica mănăstirii are formă de cruce, a fost ridicată Lupu Buliga - ver căpitan de plai. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore "Grecul" şi Dima "Romanul".