Incepe Postul Nasterii Domnului
Marţi, 13 Noiembrie 2007 02:00

Nasterea_Domnului.jpg      In fiecare an pe 14 noiembrie se lasa sec pentru Postul Craciunului, insa anul acesta, intrucat 14 septembrie este o zi de post, lasatul secului este in data de 13 noiembrie. Postul Nasterii Domnului ne aminteste de postul pe care Moise, conform Vechiului Testament, l-a tinut vreme de 40 de zile pentru pregãtirea primirii celor zece porunci de la Dumnezeu Tatãl. Postul Crãciunului tine 40 de zile, pânã la 24 decembrie inclusiv, crestinii ortodocsi vor consuma numai produse vegetale si produse din peste în zilele în care Biserica acordã dezlegare.

      În mod obisnuit, cuvântul sec, din sintagme precum „lãsatul secului” sau ,,mâncare de sec”, este înteles ca fiind sinonim cu uscat, fãrã grãsime, de post. ,,Lãsatul secului” ar însemna, asadar, începutul vremii de sec, lãsatul postului. 
      Lãsatul secului este, întâi de toate, un îndemn la reculegere, la reînnoirea vietii prin lãsarea pãcatelor si a preocupãrilor desarte si prin întoarcerea spre Dumnezeu. Asa se spune în cântãrile bisericesti: ,,Ziua postului pãrãsire de pãcate sã-ti fie, suflete, si cãtre Dumnezeu plecare si apropiere”. Postul este timp de rugãciune, de cãintã si de mãrturisire a pãcatelor, de înfrânare, de rãbdare si, mai ales, de iertare. Înfrânarea de la mâncarea ,,de frupt” este numai un aspect al postirii ortodoxe, cel vãzut. Înteles doar ca efort alimentar, postul nu are nici o trecere religioasã. În fond, nu mâncarea este condamnatã prin post, ci neînfrânarea, necumpãtarea ei folosintã.

A consemnat Pr. Viorel Vladucu, consilier mass-media.