Incendiu la biserica de la Livezile Mehedinţi
Publicat de Viorel Vladucu   
Marţi, 31 Ianuarie 2017 14:50

biserica-livezileCredincioşii parohiei Livezile au trecut printr-o mare încercare în ziua Sfinţilor Trei Ierarhi. Biserica din sat a fost mistuită de flăcări. Din fericire, nu există victime omeneşti. Incendiul s-a propagat de la un scurtcircuit de la reţeaua electrică şi a cuprins cu repeziciune întregul locaş de cult.    

După Sfânta Liturghie, încheiată la orele 10.50, părintele paroh Marian Turea dimpreună cu câţiva credincioşi se aflau în camera de la clopotniţă de lângă biserică. Pe la orele 11.45 la sfinţia sa a venit un vecin de lângă biserică dar nu a semnalat nimic, însă pe la 12.05 minute, ieşind din camera clopotniţei, acest credincios a observat flăcări şi fum în sfântul locaş şi l-a anunţat imediat pe părintele Marian. Imediat s-a apelat 112 şi a fost anunţat incendiul.

După aceasta, în cel mai scurt timp părintele, dimpreună cu un credincios apropiat, a reuşit să salveze Sfântele Evanghelii (2), sfântul antimis, sfântul disc, sfântul potir şi sfântul chivot, însă doar atât s-a putut face. În 15-20 de minute au ajuns şi pompierii, însă flăcările cuprinseseră deja turla. Fiind o biserică veche, de la 1870, focul s-a propagat imediat. Intervenţia pompierilor a durat de la 12.30 până la ora 21.00. Întrucât focul nu a fost stins în întregime a fost necesar să fie demolaţi pereţii laterali. Cei avizaţi au putut să constate cauza incendiului, un scurt circuit la instalaţia electrică.                                                         

Biserica nu era monument istoric.