Ierarhul mehedinţenilor la Hramul Catedralei Mitropolitane din Craiova
Joi, 27 Octombrie 2016 11:34

IMG 0033Programul liturgic special rânduit cu prilejul cinstirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, hramul Catedralei Mitropolitane din Craiova şi ocrotitorului spiritual al oraşului Craiova, a debutat marţi seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia.

La final, înainte de plecarea în procesiune pe străzile centrale ale oraşului cu racla în care se află moaştele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Muceniţe Tatiana diaconiţa şi ale Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt de învăţătură despre viaţa sfanta şi jerfta mucenicească a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

La Catedrala Mitropolitană din Craiova, momentele liturgice dedicate sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, hramul sfântului locaş de închinăciune dar şi octotitorul spiritual al Băniei, au debutat marţi seara, în ajunul praznicului, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de tradiţionala procesiune pe străzile centrale ale oraşului cu racla în care se află moaştele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Muceniţe Tatiana diaconiţa şi ale Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah. Sfintele moaşte au fost purtate în procesiune pe traseul: Catedrala mitropolitană – Biserica Sfântul Gheorghe Vechi – Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – Universitate – Prefectură – Biserica Sfântul Ilie – Catedrală.

Credincioşii au venit şi în acest an în număr mare la pelerinajul cu sfintele odoare prin centrul Craiovei, acest eveniment deosebit fiind prilej de împreună rugăciune şi bucurie duhovnicească. La întoarcerea din procesiunea pe străzile din centrul Craiovei, racla cu Sfintele Moaşte a fost aşezată pe podiumul din faţa Catedralei Mitropolitane, spre cinstire şi închinare tuturor credincioşilor.

Programul liturgic dedicate praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, a continuat în jurul orelor 20.00 cu slujba Utreniei şi Ceasul I iar de la miezul nopţii a fost oficiată Sfânta Liturghie.

În ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, hramul Catedralei Mitropolitane din Craiova, Sfanta Liturghie a fost savarsita de ierarhii din Sinodul Mitropolitan, preoţi şi diaconi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. In cuvantul de invatatura de la finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, a vorbit despre ajutorul si mijlocirea Sfintilor pentru cei ce se roaga cu credinta.

 

IMG 0031IMG 0039IMG 9881

IMG 9908IMG 9998