Faza naţională a Olimpiadei de Religie pentru învăţământul laic, la Craiova
Miercuri, 26 Aprilie 2017 08:06

ONR-1Cetatea Băniei găzduieşe în perioada 24-28 aprilie faza naţională a Olimpiadei de Religie pentru elevii din învăţământul laic, clasele VII-XII. Deschiderea oficială a activităţii a fost prefaţată de o slujbă de Te Deum, la Paraclisul Mitropolitan „Maica Precista” – Dudu din Craiova.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, municipiul Craiova a devenit oficial anul acesta gazda Olimpiadei Naţionale de Religie. Peste 300 de elevi din întreaga ţară, însoţiţi de dascălii lor, au poposit de luni, 24 aprilie, la Craiova pentru a la parte la festivitatea de deschidere a evenimentului. Cu acest prilej, un sobor de preoţi şi diaconi au săvârşit, în prezenţa IPS Părinte Mitropolit, o slujbă de Te Deum în Catedrala Madonei Dud. După ceremonialul religios, olimpicii au mers la Filarmonica Oltenia pentru a lua parte la evenimentele festive, dedicate exclusiv prestigioasei activităţi. În deschidere, au fost adresate mesajele de bun venit din partea organizatorilor. Conf. univ. dr. Vasile Timiş, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, a luat cel dintâi cuvântul, prezentând în linii mari importanţa şi anvergura evenimentului dedicat disciplinei Religie. S-au mai adresat publicului: Romeo Moşoiu, consilier ministerial, prof. Monica Leontina Sună, inspecor şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, precum şi reprezentanţii oficialităţilor locale.

„Prin religie ne îndreptăm spre centrul existenţei noastre”

În cântul transmis olimpicilor cu acest deosebit prilej, IPS Părinte Mitropolit Irineu a evidenţiat importanţa Religiei ca disciplină în educaţia şi formarea noilor generaţii. „Ne bucurăm când vedem pe cei care vin în urma noastră cu elan tineresc, cu dorinţă de cunoaştere şi cu multă poftă de a lua cununa unei competiţii. Olimpiada a fost dntotdeauna un prilej potrivit pentru a arăta cine este cel mai bun şi cel mai pregătit. Din vremuri străvechi, acolo pe Olimp se adunau cei mai buni. De atunci a rămas în istorie tradiţia că oamenii care particită la olimpiadă sunt cetăţi olimpici, aflaţi într-o desăvârşită unitate de simţire şi trăire spirituală. Religia, ca disciplină a olimpiadei la care luaţi parte în această perioadă, reprezintă elementul fundamental din viaţa omului. Orice ştiinţă am avea înainte, cum zice Sfântul Apostol Pavel, şi orice limbă am putea vorbi, dar dacă dragoste nu am, «nimic nu sunt». Dragostea este o virtute teologică, ce izvorăşte din interiorul nostru şi tocmai această virtute defineşte religia, ca nu înseamnă altceva decât legătura cu Dumnezeu. De aici tragem concluzia că omul nu este autonom, nu este autosuficient, nu este individual şi nici străin de celălalt. Prin religie noi toţi ne îndreptăm spre centrul existenţei noastre, care este Dumnezeu. Din acest centru ne vinepuerea , curajul şi viaţa. Aşadar, ne ducem cu mintea la cele spuse de Sfântul Ioan Evanghelistul: «Aceasta este viaţa veşnică să te cunoastră pe Tine, Singurul şi Adevăratul Dumnezeu, şi pe Iisus Hristos pe care L-ai trimis». În existenţa noastră putem să avem multe calităţi şi chiar multe realizări, dar dintre toate credinţa este cea mai valoroasă. Aşadar, religia este o legătură pe care noi o simţim permanent în viaţa noastră. Fie că suntem supăraţi, nedreptăţiţi sau îngrijoraţi, nu putem avea alt reazim şi altă ţintă a vieţii noastre decât pe Dumnezeu”, a spus IPS Părinte. La finalul cuvântului de binecuvântare Mitropolitul Olteniei a felicitat pe olimpici şi cei implicaţi în organizarea evenimentului, dorindu-le mult succes, spor şi împlinire duhovnicească în zilele de lucru la Craiova. Festivitatea a continuat printr-un intens program artistic pregătit de elevi craioveni de la mai multe şcoli şi licee din Bănie.

Marţi, 25 aprilie, elevii au susţinut proba de concurs la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din municipiu. Rezultatele urmează să fie afişate astăzi. Activitatea se va încheia cu festivitatea de premiere, programată pentru ziua de joi, 27 aprilie, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

 

Sursa: www.mitropoliaolteniei.ro