Şedinţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei
Publicat de Eugen Sonei   
Marţi, 29 Ianuarie 2008 16:13

cons%20Eparhial.JPGJoi, 31 ianuarie 2008, sub preşedenţia PS Episcop Nicodim, la sediul Centrului Eparhial s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Consiliului Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

{playerflv}http://www.episcopiaseverinului.ro/video/luminalina/2008/3feb/ll-3feb08-ev3.flv|480|380|#000000|false{/playerflv}          

           Consiliul Eparhial este organul executiv al Adunării Eparhiale ce se pronunţă în chestiunile administrative bisericeşti, culturale, economice şi sociale pentru Eparhie, în perioada dintre sesiunile Adunării Eparhiale. Acesta are în componenţă nouă membri: trei clerici şi sase mireni.

           Pe ordinea de zi a figurat analizarea rapoartelor de activitate ale sectoarelor din cadrul Eparhiei - pe anul 2007 - şi înaintarea acestora către Adunarea Eparhială pentru a fi aprobate. De asemenea, s-au analizat şi noile propuneri pentru anul 2008.

            În cuvântul său de deschidere ierarhul nostru a dorit să împărtăşească tuturor bucuria reîntâlnirii, mulţumind lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă pe care o are faţă de credincioşii mehedinţeni. Prea Sfinţia Sa a apreciat faptul că lucrările începute la cele peste 20 de biserici din Mehedinţi se desfăşoară într-un ritm bun, atât prin grija preoţilor slujitori dar şi prin ajutorul pe care Secretariatul de Stat pentru Culte l-a dat pe parcursul anului 2007. De aemenea, Prea Sfinţia Sa a vorbit şi despre noul sediul administrativ al Eparhiei, ce a fost inaugurat la finele anului 2007.

           Din datele prezentate de părinţii consilieri, în Eparhie se desfăşoară multe lucrări de refacere a exterioarelor şi interioarelor sfintelor locaşuri de cult. În cursul anului 2007 s-au sfinţit 2 noi biserici, s-au resfinţit 7 lăcaşuri şi un paraclis, Prea Sfinţia Sa slujind la 114 parohii. În acest context, amintim că în judeţul Mehedinţi există 241 unităţi bisericeşti, dintre care 201 parohii, 135 filii şi 5 paraclise, la acestea slujind 228 de preoţi (dintre care 6 în unităţi bugetare) şi 87 de cântăreţi bisericeşti. Anul trecut au fost hirotoniţi 6 preoţi şi 1 diacon. Eparhia este împărţită în 5 protoierii şi are 8 aşezăminte monahale.

            Referitor la ora de religie, s-a susţinut cu tărie că aceasta ar trebui să existe la toate nivelurile de învăţare, întrucât educaţia religioasă este un proces continuu iar persoana umană nu trebuie privată de aceasta. Amintim faptul că în judeţ sunt 33 de profesori titulari şi 116 suplinitori. Tot din punct de vedere cultural, amintim şi faptul că pe parcursul anului 2008 se va organiza un simpozion dedicat vrednicului de pomenire Arhim. Eufrosin Poteca de la mănăstirea Gura Motrului, de la trecerea căruia la Domnul se împlinesc 150 de ani.

           Din punct de vedere social, în anul 2008 se doreşte şi inaugurarea Căminului Rezidenţial pentru persoane vârstnice de la Balta, punându-se accentul pe scrierea de proiecte dar şi pe susţinerea celor deja existente.

       DSC01438.JPG

                                                                                  

           

            A consemnat Pr. Viorel Vlăducu, consilier mass-media.