Doi arhierei la hramul mănăstirii Topolniţa
Luni, 29 August 2016 14:50

DSC 4587La invitaţia Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, la hramul mănăstirii Topolniţa a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. La Sfânta Liturghie a participat un sobor de 20 de preoţi.

Pelerini de pretutindeni şi-au îndreaptat paşii la Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, spre mănăstirea de pe valea Topolniţei pentru a se bucura împreună de momente duhovniceşti înălţătoare. Sărbătoarea a început încă din ajun. Astfel, duminică seara, episcopul Nicodim, însoţit de protopsalţii catedralei Episcopale a săvârşit Slujba de Priveghere (Vecernia cu Litie, Utrenia, Slujba Ceasurilor) şi Slujba Acatistului. La ceas de seară au fost prezenţi la sfânta mănăstire şi vieţuitori de la alte mănăstiri din Mehedinţi.

În ziua de hram s-a săvârşit mai întâi Slujba de Sfinţire a apei, precum şi Slujba Acatistului. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârşită la altarul de vară al mănăstirii de cei doi arhierei prezenţi la hram, însoţiţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de cele două grupuri psaltice ale Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotesit întru duhovnic părintele Popescu Cristian Gabriel de la parohia Poroina Mare. La final, a fost săvârşit un parastas pentru ctitorii şi vieţuitorii Sfintei Mănăstiri, adormiţi întru nădejdea învierii.

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de Preasfinţitul Părinte Siluan care le-a vorbit credincioşilor despre exemplul de vieţuire al Sfântului Ioan Botezătorul: ,,Plecarea din această lume a oricărui om şi a unui sfânt este momentul cel mai important al vieţii. Gândindu-ne la cum pleacă aleşii şi plăcuţii lui Dumnezeu din lumea aceasta, plecarea Sfântului Ioan din această lume a fost pentru oamenii din vremea aceea şi este şi pentru noi un semn de întrebare. Însă privind la viaţa Sfîntului Ioan, care a venit pe lume prin puterea minunii lui Dumnezeu, vedem cum şi-a petrecut viaţa într-o mare asceză, apropiindu-se mult de Dumnezeu, primind misiunea importantă de a fi Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos…”.

La rândul său, ierarhul locului, părintele episcop Nicodim a mulţumit Preasfinţitului Părinte Siluan pentru cuvîntul de folos duhovnicesc şi a îndemnat pe credincioşi să participe în număr cât mai mare la hramurile sfintelor mănăstiri. Preasfinţitul Episcop Nicodim a evidenţiat faptul că Mănăstirea Topolniţa este ctitoria Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfinţit şi a arătat că datoria noastră de creştini este de a păstra tradiţia moştenită încă de pe vremea ctitorului, când bunii creştini veneau încă din ajun şi rămâneau în rugăciune alături de vieţuitorii sfintei mănăstiri. ,,Rugaţi-vă ca în Sfintele Mănăstiri să se menţină candela aprinsă. Să ne bucurăm de părinţii şi maicile din mănăstiri care se roagă pentru toţi oamenii…” a mai spus Preasfiţitul Părinte Episcop Nicodim.

*

Anul acesta, pe 29 august, se împlineşte 2 ani de la resfinţirea bisericii de zid a mănăstirii. În ultimii ani s-au efectuat ample lucrări de restaurare la biserica de zid, ce datează de la anul 1646. Biserica mănăstirii are formă de cruce, a fost ridicată Lupu Buliga - ver căpitan de plai. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore "Grecul" şi Dima "Romanul".


Foto: Arhid Marian-Alin Gigină

DSC 4546  DSC 4578  DSC 4600

 

DSC 4606  DSC 4647  DSC 4636

DSC 4648 DSC 4562

 

Video:http://trinitastv.ro/stiri-video/hramul-manastirii-topolnita-73478