Denii in Săptămâna a cincea a Postului Mare
Publicat de Viorel Ianasi   
Miercuri, 29 Martie 2017 08:36

sf andrei criteanulÎn săptămâna a cincea din Postul Mare sunt oficiate Denia Canonului celui Mare și Denia Acatistului Bunei Vestiri.
În Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu-Severin, cele două slujbe vor fi oficiate de la ora 18:00, în zilele de miercuri 29 martie, respectiv vineri, 31 martie 2017. La aceste denii va lua parte și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Cele peste 250 de stihiri ale Canonului sunt citite în cadrul Utreniei, la Denia din Joia săptămânii a cincea a Postului. Canonul cel Mare se citește în întregime în această zi, dar și împărțit în primele patru zile ale Postului Mare în cadrul Pavecerniței.
Scopul acestui Canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul, este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.
Opera prinicipală a Sfântului Andrei Criteanul, orator și poet din secolul al șaptelea, este Canonul cel Mare, un vast poem remarcabil prin profunzimea evlaviei și a pocăinței. Sfântul Andrei Criteanul este considerat părintele canoanelor, fiind inițiatorul acestei specii imnografice în Biserica grecească.
Unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului este Acatistului Bunei Vestiri. Autorul tradiţional al acestuia, Patriarhul Sergiu al Constantinopolului, a trăit în secolul al VII-lea.