Credincioşii Catedralei Episcopale se vor bucura, duminică, de prezenţa Preasfinţitului Nicodim
Publicat de Viorel Ianasi   
Miercuri, 26 Iulie 2017 23:25

ps-nicodim-episcopul-severinului-si-strehaiei 0Duminică, 30 iulie 2017, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei va sluji Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu-Severin alaturi de soborul Sfintei Catedrale.

Cu acest prilej, Parintele Claudiu Crăciun, parohul Catedralei Episcopale, îi invită pe credincioşii severineni să participe la slujba arhierească, în duminica a VIII-a după Rusalii, pentru a se ruga împreună şi a se bucura de prezenţa şi binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte Episcop Nicodim.

Răspunsurile la strană vor fi date de cele două grupuri psaltice ale Catedralei Episcopale.

„Daţi-le voi să mănânce!”

Cuvintele aparţin Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi au fost rostite cu prilejul înmulţirii pâinilor în pustie, eveniment relatat de Sfântul Evanghelist Matei (14, 14-22), minune amintită în fiecare an în duminica a VIII-a după Rusalii.

Porunca „Daţi-le voi să mănânce!”, implică două aspecte capitale:

1. Datoria prioritară a slujitorilor hirotoniţi de a oferi credincioşilor Sfintele Taine şi învăţătura evanghelică, deodată cu celelalte daruri ale Bisericii, inclusiv de a fi exemple în săvârşirea actelor de milostenie; În faţa mulţimilor flămânde, istovite, mistuite de chinuri trupeşti şi sufleteşti şi deznădăjduite, Iisus ne porunceşte, ca odinioară apostolilor: „Daţi-le voi să mănânce!”, „Daţi-le voi să mănânce, preoţi şi propovăduitori ai iubirii, din nesfârşitele vistierii de milă ale Bisericii! Daţi-le voi să mănânce din pâinea ce s-a pogorât din cer” (Ioan 6, 41), din care „de va mânca cineva..., va fi viu în veci” (Ioan 6, 51).

2. Datoria credincioşilor de a răspândi mai departe învăţătura sfântă, în mediul în care vieţuiesc şi de a face neobosit acte de caritate, atât prin intermediul Bisericii, cât şi în particular, cu timp şi fără timp.

Aceste datorii se impun din ce în ce mai mult astăzi, în condiţiile în care lumea ni se înfăţişează tot mai subnutrită, spiritual şi material. Puţină, nu multă atenţie ne trebuie ca să auzim glasul tainic al Domnului care strigă neîncetat conştiinţei noastre: „Daţi-le voi să mănânce!”