Concursul interdisciplinar Cultură și Spiritualitate Românească
Publicat de Pr. Marian Alin Gigină   
Sâmbătă, 01 Aprilie 2017 13:35

DSC 6938La Drobeta Turnu Severin s-a desfăşurat sâmbătă, 1 aprilie , etapa judeţeană a concursului interdisciplinar „Cultură și spiritualitate românească”. Competiţia școlară a avut loc la Școala Gimnazială "Constantin Negreanu" din orașul nostru. Aceasta fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi cu implicarea catedrelor de Religie şi Limba şi literatura română. La concurs s-au înscris 77 de elevi.

Prof. Dana Săftoiu, inspector de Religie în cadrul I.S.J.Mehedinţi și unul dintre organizatorii evenimentului, a mărturisit că numărul celor care aleg să participe la acest concurs crește considerabil de la an la an: “Între cele două discipline există o compatibilitate. Elevii care sunt foarte buni la Limba şi literatura română au şi fundamente creştine pe care reuşesc să le valorifice în cadrul subiectelor rezolvate. Acest lucru este dovedit de lucrările lor”.

Vorbind despre acest concurs profesorul Simona Necșoiu ne-a spus că “este un concurs frumos ce depășește granița unei simple învățări și presupune foarte multă originalitate și creativitate”.

Tematica de anul acesta a concursului interdisciplinar s-a desfăşurat pe două niveluri. Pentru clasele V-VI tema “Natura între cer şi pământ” iar pentru clasele VII-VIII, „Omul între sacru şi profan”. Fiecare dintre elevii participanţi s-a pregătit temeinic pentru a-şi demonstra abilităţile de interpretare a mesajului sacru şi a textului literar. Mulți dintre ei sunt și olimpici la Religie ori la alte discipline școlare. În urma evaluării lucrărilor, cei doi elevi care vor obţine punctajul maxim, câte unul de la fiecare nivel, vor participa la etapa naţională a concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească” ce se va desfășura in luna mai la Mănastirea Putna.

Obiectivul fundamental este centrat pe promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră şi valorificând cunoştinţele elevilor despre valorile spirituale româneşti, cu scopul cultivării respectului faţă de acestea şi pentru conştientizarea specificului naţional şi a conexiunilor cu valorile universale. Concursul se adresează elevilor din gimnaziu pasionaţi de înţelegerea relaţiei dintre ficţional/nonficţional, capabili de un act comprehensiv bazat pe interdisciplinaritate şi valorificând componenta de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literatura română şi religie. Tematica se circumscrie genericului Frumuseţea sacră a lumii, competiţia desfăşurându-se pe două niveluri.

Foto: Pr. Marian-Alin Gigină

DSC 6942DSC 6945DSC 6946