Biserica-monument istoric din parohia mehedinţeană Jirov se pregăteşte de resfinţire
Publicat de Viorel Ianasi   
Vineri, 30 Iunie 2017 11:16

jirovÎn Duminica a IV-a după Rusalii, biserica-monument istoric din parohia mehedinţeană Jirov se pregăteşte de resfinţire. Rânduiala liturgică şi Sfânta Liturghie vor fi săvârşite de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica închinată „Sfinţilor Nicolae şi Nicodim” din Jirov, judeţul Mehedinţi, a fost „zidită” între anii 1830 și 1833 „… cu toată keltuala și osteneală logofătului Milcu Condescu și a tutulor mosnenilor…”, cum se arată în pisanie și s-a „zugrăvit” între anii 1833 și 1835 de pictorii Constantin și Dimitriu, iar târnosirea a avut loc la 30 iulie 1835.

Tot atunci a fost construit și un turn-clopotniță, din cărămidă, în partea de apus a bisericii. Sfântul locaş este dispus în plan dreptunghiular, fără turlă, cu absida Altarului rotunjită la interior și cu șapte lațuri la exterior; a fost construită din cărămidă arsă, fără fundație din piatră sau beton și a fost acoperită inițial cu sită (șindrilă).

Reparațiile cunoscute s-au efectuat în anii 1890, 1911, 1932. Din anul 1990 s-au început ample lucrări de consolidare, schimbarea acoperișului, pardoseli interioare, hidroizolații etc. De curând s-au finalizat spălarea, restaurarea şi consolidarea picturii sub păstorirea P. C. Pr. Cameniţă Ştefan.