Biserica de la Halânga – 86 de ani de la sfințire
Luni, 17 Octombrie 2016 19:21

DSC 0236Mărturia credinței unei comunități o reprezintă lăcașul de închinăciune, unde credincioșii se adună înaintea lui Dumnezeu pentru a primi ajutorul și binecuvântarea pentru a răzbate în viață. Așa îi găsim pe locuitorii satului Halânga acum aproape un veac.

Din dorința ca satul lor să fie împodobit cu o biserică frumoasă care să străjuiască satul așa cum au făcut-o în vechime în bisericuțele de lemn, credincioșii din Halânga, localitate așezată pe malul râului Topolnița, au considerat de bine să construiască o impunătoare biserică de zid căreia, ierarhul de atunci PS Vartolomeu, Episcopul Râmnicului Noului Severin, i-a așezat două hramuri: „Pogorârea Sf. Duh” şi „Sf. Ierarh Nicolae”. Lăcașul de cult a fost construit între anii 1920-1930 și a fost sfinţit pe data de 12 octombrie 1930.                    

Peste aproape 100 de ani, preotul Marius-Ion Porumbel, dimpreună cu toți enoriașii parohiei, avea să inițieze ample lucrări de restaurare, care s-au făcut între anii 2006-2010. Astfel, cu sprijinul Primariei Izvorul Bârzii, a Secretariatului de Stat pentru Culte şi prin bunavoinţa unor oameni inimoşi, s-a reuşit schimbarea tâmplariei, restaurarea picturii şi refacerea tencuielii. De asemenea, a fost construită o nouă clopotniţa în curtea bisericii şi a fost achiziţionat un clopot nou. Pictura a fost realizată de soţii Lăcrămioara şi Liviu Anton, meşteri pricepuţi întru cele ale picturii bisericeşti, dovadă stând şi numărul mare de lăcaşuri sfinte care poartă amprenta lor inconfundabilă, precum şi celelalte biserici la care lucrează.                                                                                                                                                                                                        Pe 17 octombrie, acum exact 6 ani, sute de credincioşi veniţi de prin părţile locului au participat cu evlavie la resfinţirea lăcaşului de închinare şi la Sfânta Liturghie Arhierească. Preasfinţitul Nicodim a binecuvântat acest nou început al bisericii prin arhierească slujire, dimpreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de încheiere, Părintele Episcop a arătat că enoriaşii trebuie să se bucure pentru că au ajutat la restaurarea bisericii construite de bunicii şi străbunicii lor, subliniind şi starea de fapt a multor altor biserici din Mehedinţi care au nevoie de îngrijire .

Părintele paroh Marius Porumbel a mărturisit că lucrările nu au fost deloc uşoare : „A fost greu să izbutim în ceea ce ne-am propus, dar am urmat cuvintele şi pildele Sfinţilor Părinţi de a împleti munca cu rugăciunea. Am avut de partea mea şi tinereţea şi dorinţa de a realiza pentru Dumnezeu ceva frumos, dar alături mi-au stat şi ceilalţi părinţi şi fraţi întru slujire, care au mai multă experienţă. Dar, bineînţeles că succesul s-a datorat numai prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu. ”

Pentru eforturile depuse, Preasfinţitul Nicodim a acordat gramate de recunoştinţă persoanelor şi oficialităţilor care prin muncă susţinută au ajutat la restaurarea bisericii, ridicând şi pe părintele paroh Marius Porumbel la rangul de iconom stavrofor, cea mai înaltă distincţie pe care o poate primi un preot de mir.

Astăzi parohia Halânga este păstorită de părintele Cristian Raicu.