Au fost desemnaţi candidaţii pentru Episcopia Slatinei
Luni, 03 Martie 2008 14:17

_stire-candidati_ep_Slatinei.jpg            PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar Patriarhal şi PS Corneliu Bârlădeanu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Huşilor, sunt cei doi candidaţi desemnaţi ieri, 2 martie 2008, pentru ocuparea scaunului vacant de Episcop al Episcopiei Slatinei.

 

 {playerflv}http://www.episcopiaseverinului.ro/video/stiri/2008/martie/_stire-candidati_ep_Slatinei.flv|640|500|#000000|false{/playerflv}

            Ei au fost nominalizaţi prin vot secret, de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei.

            Tot ieri, de la ora 16.00, la reşedinţa mitropolitană din Craiova, Sinodul Mitropolitan s-a întrunit într-o şedinţă specială de consultare cu membrii Adunării Eparhiale a Eparhiei Slatinei. În urma consultărilor, nu au fost propuşi alţi candidaţi de către membrii Adunării Eparhiale, cei doi ierarhi menţionaţi rămânând singurii desemnaţi pentru această importantă slujire.

             Lista cu cei doi candidaţi va fi înaintată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care, în şedinţa sa de lucru din data de 5 martie a.c., poate, conform Statului privind organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, să completeze lista de candidaţi cu încă 1-2 persoane, urmând ca în şedinţa din data de 6 martie, să procedeze la alegerea ierarhului care va păstori în calitate de Episcop, dreptcredincioşii din Eparhia Slatinei.


poya%201%20slatina.JPG

 

Din biografia celor doi candidaţi

          Prea Sfinţitul Sebastian Ilfoveanul s-a născut în anul 1966 în oraşul Moreni, primind la botez numele de Sorin Petrică.

Între anii 1983 - 1988 a frecventat cursurile Seminarului Teologic de la Mânăstirea Neamţ, iar în anul absolvirii a fost tuns in monahism şi hirotonit ierodiacon pe seama Schitului Crasna (Prahova).

A urmat apoi cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, iar în perioada 1992 - 1997 cele de doctorat la Facultatea de Teologie din Tesalonic (Grecia), luandu-si titlul de doctor în Teologie Liturgică cu tema: "Teologia liturgică românească în sec. al XX-lea".

În anul 1996 a fost hirotonit ieromonah şi vreme de trei ani a fost stareţ la Mânăstirea Crasna. În perioada 1997 - 2001 a îndeplinit şi ascultarea de exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor.

La propunerea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, în şedinţa Sfântului Sinod din februarie 2001 a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor cu titlul de Ilfoveanul. A publicat mai multe studii printre care: "Laude bisericesti proprii monahilor şi laude bisericeşti specifice mirenilor", "Comentariu la Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanu", "Gânduri despre suferinţă", dar şi o serie de articole şi reportaje cu caracter comemorativ în periodicele "Vestitorul Ortodoxiei" şi "Biserica Ortodoxă Română". De asemenea, a reprezentat Biserica Ortodoxa Română la diferite reuniuni şi simpozioane, prezentând comunicări şi mesaje oficiale. În semn de apreciere a activităţii desfăşurate, Preşedinţia României i-a acordat în februarie 2004, Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Comandor.

          Prea Sfinţitul Corneliu Bârlădeanu s-a născut la 25 iulie 1966, în localitatea Albeşti, judeţul Vaslui. A absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti în anul 1992, iar între anii 1993 – 1996 a urmat cursuri de doctorat la Universitatea Filips din Marburg, Germania. După obţinerea doctoratului, timp de doi ani, a activat ca asistent universitar la catedra de teologie dogmatică şi simbolică la această universitate, apoi ca profesor la Seminarul Teologic din Huşi.

A crescut duhovniceşte în preajma sfintelor mănăstiri din Moldova, la vârsta de 30 de ani fiind tuns în monahism şi hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah. Vreme de doi ani (1997 - 1999), a îndeplinit la Centrul Eparhial al Episcopiei Huşilor unele responsabilităţi în domeniul administrativ şi cultural. La propunerea PS Ioachim, Episcopul Huşilor, a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 21 noiembrie 1999, Arhiereu Vicar al acestei eparhii.

Bun vorbitor de limbă germană, franceză şi engleză, a participat în numeroase rânduri, ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, la diferite conferinţe. De asemenea, a fost invitat de diverse universităţi din străinătate pentru susţinerea unor comunicări şi conferinţe.