Astãzi, la Paraclisul Patriarhiei Române au fost sfintite 1000 de antimise
Duminică, 04 Noiembrie 2007 02:00
Astãzi, 04 noiembrie 2007, în Paraclisul Resedintei patriarhale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba sfintirii a 1000 de antimise pentru toate Sfintele Altare din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Antimisul este unul dintre cele mai importante obiecte liturgice, deoarece fãrã acest obiect liturgic nu se poate oficia Sfânta Liturghie. În bisericã, el se pãstreazã în altar, pe Sfânta Masã, sub Sfânta Evanghelie, iar când Sfânta Liturghie se oficiaza în aer liber, antimisul tine locul Sfintei Mese.
Antimisul este confectionat din pânzã de in sau mãtase, în formã pãtratã, cu laturi de aproximativ 50-60 cm. Pe antimis sunt pictate scene din patimile Mâtuitorului Iisus Hristos, tema reprezentativã fiind punerea în mormânt a Domnului. În cadrul Sfintei Liturghiii, antimisul simbolizeazã mormântul Mântuitorului Iisus Hristos si giulgiul în care a fost înfãsurat trupul Sãu la punerea în mormânt. Într-unul din colturi sunt cusute pãrticele din moaste de sfinti.
 
A consemnat Pr. Viorel Vlãducu, consilier mass-media.