Arhiereii Mitropoliei Olteniei la Mănăstirea Hurezi în ziua prăznuirii Sfințior Martiri Brâncoveni
Miercuri, 09 August 2017 13:33

manastirea-horezu-hurezi-3

Miercuri, 16 august, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache, Mănăstirea Hurezi se va îmbrăca în haine de sărbătoare.

Sfânta Liturghie va începe la ora 9:00, iar din soborul de arhierei, condus de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, va face parte şi ierarhul nostru Preasfinţitul Părinte Nicodim.

 

Sute de pelerini din întreaga Oltenie, dar şi din ţară, sunt aşteptati să participe la hramul acestei vetre monahale şi să se închine cu evlavie moaştelor Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, domnitorul român ce a fost martirizat pe 15 august 1714, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) și cu sfetnicul Ianache Văcărescu, de către turci, pentru că nu a vrut să renunțe la credința strămoșească.

Având în vedere sfârșitul martiric al voievodului Constantin Brâncoveanu și a celor patru fii ai săi împreună cu sfetnicul Ianache, și apreciind viața sa mărturisitoare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședințele de lucru din 20-21 iunie 1992, a hotărât trecerea în rândul sfinților a celor șase martiri Brâncoveni.

Sfinții Martiri Brâncoveni Constantin Vodă și cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și Sfetnicul Ianache sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 16 august.

Tot în ziua de 16 august şi Mănăstirea Brâncoveni din Judeţul Olt va îmbrăca haine de sărbătoare, iar aici soborul de arhierei va fi sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.