A fost sfințită biserica din localitatea Nicolae Bălcescu
Luni, 12 Septembrie 2016 13:27

DSC 5417Prilej de bucurie duhovniceasca pentru credinciosii parohiei Nicolae Balcescu din Episcopia Severinului si Strehaiei. Dupa o asteptare de 117 ani în duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci a avut loc slujba de sfintire a primei Biserici construite in acest sat. Biserica poarta hramul Adormirea Maicii Domnului și Sf. Irodion de la Lainici.

La primele ore ale diminetii credinciosii satului Nicolae Balcescu alaturi de parintele lor duhovnicesc Parintele Eliade Gaina au intampinat pe Preasfintitul Parinte Nicodim care a oficiat aici alaturi de un sobor ales de preoti si diaconi Slujba de Sfintire a bisericii iar la finalul acesteia Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in pridvorul Bisericii Nou sfintite.

Dupa mai multe incercari de constructie a bisericii eșuate, la initiativa IPS Nestor Vornicescu Mitropolitul de atunci al Olteniei, piatra de temelie a fost pusa la data de 21 octombrie 1991 de catre Preasfințitul Părinte Damaschin Severineanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. În anul 1992 prin grija PC Pr Paroh Gurbină Virgil s-a turnat fundația si elevația sfântului lăcas. Lucrările au sistat până in anul 2002 cand au fost continuate de către actualul preot Paroh Găină Eliade. Biserica s-a ridicat din cărămidă arsă, s-a pus acoperișul de lemn de brad cu invelitoare de țiglă, s-a tencuit si finisat interiorul și exteriorul, s-a montat pardoseala din marmura, tocărie din lemn si aluminiu cu geam termopan, s-au turnat alei exterioare, s-a executat catapeteasma de lemn de stejar de catre mesteri de la Sighetul Marmației , s-a construit clopotniță in curtea Bisericii, s-au procurat toate cele necesare sfintelor slujbe si s-a realizat împrejmuirea cu gard de piatră si plasă metalică.

Pictura a fost realizata intre anii 2008-2016 de către pictorul Niculae Vâlcu în tehnica Fresco.

La finalul slujbei a fost citit in fata credinciosilor Actul de Sfințire al Bisericii de catre parintele Protoiereu Constantin Brumar.

La aleasa bucurie din ziua sfintirii au participat si preoti fii ai satului Nicolae Bălcescu. Dintre acestia amintim pe părintele Constantin Pătuleanu profesor la Facultatea de Telogie din Bucuresti.

Au fost acordate Hrisoave de recunoștinta pentru ctitori si donatorii Sfintei Biserici

Pentru munca depusă în ogorul Domnului Parintele Eliade Găină a primit rangul de Iconom Stavrofor

La final, toți cei prezenți au trecut prin sfântul altar pentru a se ruga și a săruta cu evlavie Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă.


DSC 5396  DSC 5419  DSC 5435

 

DSC 5444  DSC 5513  DSC 5519

 

DSC 5525