66 de ani de la deportările în Bărăgan
Luni, 19 Iunie 2017 12:10

DSC 0019În ziua de 18 iunie 2017, membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan, filiala Mehedinţi, au organizat la Drobeta Turnu Severin un ceremonial de comemorare a victimelor comunismului. Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire săvârşită de Pr. Văcariu Viorel, delegat al Centrului Eparhial al Severinului şi Strehaiei.

În fiecare an, supravieţuitorii torturii comuniste îi pomenesc şi îi cinstesc pe fiii neamului românesc care au plătit cu sângele lor credinţa în dreptate și libertatea conștiinței. În ziua de 18 iunie 2017 la monumentul din Parcul Dragalina se reunesc puținii membri ai asociației rămași în viață și aduc un omagiu rudelor și cunoscuților care în urmă cu 66 de ani la data de 18 iunie 1951 au fost deportați în Câmpia Bărăganului unde au răbdat exilul, sărăcia și chiar moartea.

Și anul acesta, celor câteva zeci de participanți li s-au alăturat în rugăciune o delegație a Centrului Eparhial care a oficiat o slujbă de pomenire. Cei prezenți au aprins o lumânare și și-au îndreptat gândul, preț de câteva minute, către cei apropiaţi care au pierit în timpul regimului comunist.

Din Mehedinţi au fost ridicate forţat şi strămutate în Bărăgan 1243 de familii cu un număr de 3851 de persoane din 100 de localităţi.

Prin fixarea acestor familii pentru o perioadă nedeterminată atunci, în sud-estul Bărăganului, în câmpul gol, s-au înfiinţat optsprezece localităţi noi. Operaţiunea a început cu defrişarea culturilor de grâu, orz, porumb, rapiţă. În doi, trei ani aceste aşezări în câmp au devenit sate cu primării, posturi de miliţie, şcoli şi biserici.

Cu chipurile umbrite de tristețe, foștii deportați care încă mai trăiesc au dat cu greu mărturie despre suferințele îndurate. Amintirile sunt încă vii și dureroase.

Astăzi, la 66 de ani de la măsurile abuzive luate de regimul comunist, în județul Mehedinți nu mai trăiesc decât 13 deținuți politic, 10 prizonieri de război și câțiva deportați. Cu toate acestea, aproximativ 230 dintre fiii celor mutați în Bărăgan sunt înscriși în asociație, din dorința de a păstra vie amintirea părinților greu încercați.

Membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Mehedinţi, împreună cu foştii deportaţi în Bărăgan se vor aduna la inceputul lunii iulie, la monumentul victimelor comunismului de la Izverna - Mehedinţi, pentru a comemora pe eroii martiri căzuţi în timpul regimului ateist.

Poeta Aristița Buciu Stoian membru AFDP în vârstă de 76 de ani a scris și pentru această comemorare un poem.

 

 

Pr Ioan Văcariu – Catedrala Episcopală-Delegat al Episcopiei Severinului și Strehaiei

 

 

Valeriu Bosoancă – președinte AFDP Mehedinți

 

 

Dumitru Dragomir - Vicepreședinte și secretar AFDP Mehedinți

 

 

Aristița Buciu Stoian – Poetă – Membru al AFDP Mehedinți