500 de ani de la canonizarea şi aducerea moaştelor Sfântului Nifon în Ţara Românească
Vineri, 11 August 2017 06:53

Craiova - Biserica Sf Dumitru

Praznicul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului este sărbătorit în mod deosebit la  Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Craiova, care îi adăposteşte sfintele moaşte. 

După tradiţie, înainte de slujba Privegherii, racla în care se află moaştele sfântului, alături de cele ale Sfinţilor Serghie, Vah şi Tatiana, a fost purtată în procesiune împrejurul catedralei. Spre miezul nopţii a fost săvârşită Sfânta Liturghie în pridvorul sfântului locaş, lângă racla cu moaştele Sfântului Nifon.  În dimineaţa zilei de vineri, 11 august, se vor oficia Acatistul sfântului urmat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Din soborul de înalţi ierarhi, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va face parte şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.  În slujirea euharistică vor fi înconjuraţi de o aleasă adunare de preoţi şi diaconi.

„Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon are anul acesta semnificaţii deosebite, deoarece se împlinesc 500 de ani de la canonizarea primului sfânt pe pământul ţării noastre. Canonizarea Sfântului Nifon a fost săvârşită pe 17 august 1517,  la Curtea de Argeş, de către Patriarhul Teolipt I al Constantinopolului, în prezenţa Sfântului Voievod Neagoe Basarab, eveniment ocazionat de sfinţirea Mănăstirii de la Curtea de Argeş”, a precizat părintele protosinghel Vladimir Dărângă, ecleziarhul Catedralei mitropolitane din Cetatea Băniei.

Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului, a păşit pentru prima dată pe pământul ţării noastre în anul 1502, în timpul domniei lui Radu cel Mare. Rolul său a fost unul decisiv în reorganizarea vieţii bisericeşti pe aceste meleaguri. Aşa se face că în anul 1503 a reuşit să înfiinţeze episcopiile Râmnicului şi Buzăului. A fost nevoit însă să părăsească scaunul mitropolitan, intrând în conflict cu Radu cel Mare. S-a retras în Sfântul Munte, unde şi-a trăit ultimii ani ai vieţii în post, nevoinţe şi ruăciune. A fost chemat la cele veşnice în anul 1508. În anul 1517, moaştele sale au fost aduse în Ţara Românească de domnitorul Neagoe Basarab, care şi-a dorit ca, în acest fel, să se şteargă nedreptatea făcută de înaintaşul său. În acelaşi an a fost aşezat în rândul sfinţilor ortodocşi. Pentru daniile făcute către Sfântul Munte, domnitorul român a primit din partea monahilor atoniţi capul şi mâna dreaptă a sfântului. După ce au rămas o bună perioadă de timp în catedrala de la Curtea de Argeş (până la data de 20 octombrie 1949), sfintele moaşte au fost strămutate, prin hotărâre de Sinod, la Craiova, în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, unde se găsesc în prezent.

Sursa: www.mitropoliaolteniei.ro

moaste-craiova 0sfantul nifon 5 0