2007 – ANUL ,,SFANTUL IOAN GURA DE AUR”
Marţi, 13 Noiembrie 2007 02:00

Sf_Ioan_Gura_de_Aur.jpg         Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotãrât ca anul 2007 sã fie dedicat Sfântului Ioan Gurã de Aur, dat fiind faptul cã anul acesta se împlinesc 1600 de ani de la trecerea la cele vesnice a celui mai mare predicator al Bisericii Ortodoxe, care pentru nespusa lui iscusintã oratoricã a rãmas cunoscut în istorie cu prenumele ,,Gurã de Aur”. Este este neindoielnic cel mai minunat chip bisericesc din întreaga lume, de dupã perioada post-apostolicã si pânã astãzi.

Scrierile Sfântului Ioan Gurã de Aur, care sunt unele dintre cele mai bogate si alese ale literaturii mondiale, s-au pãstrat aproape în totalitate. Acestea contin omilii, disertatii si epistole. Cele mai strãlucitoare creatii spirituale ale Sfântului sunt omiliile, în care acesta analizeazã cu limpezime si convingere probleme morale, sociale, dogmatice si interpretative. Dupã ce gura lui de aur a amutit pentru totdeauna, omiliile sale au început sã fie copiate, traduse si sã circule larg, fiind citite de crestinii din întreaga lume.
            De peste veacuri, vocea Sfântului Ioan Gurã de Aur ajunge pânã la noi, chemându-ne spre “un crestinism deplin, în care credinta si dragostea sunt organic legate între ele, printr-o ascultare fãrã margini a omului fatã de bogata iubire de oameni a lui Dumnezeu si printr-o încredere fãrã margini în mila sa” (Parintele Gheorghe Florovski).

 

13 noiembrie 2007 – 1600 de ani de la nasterea in ceruri a Sfântului Ioan Gurã de Aur

Acest mare dascãl al lumii crestine s-a nãscut în cetatea Antiohiei, în anul 354 si a primit, prin grija mamei sale îndeosebi, o educatie crestinã de la cei mai vestiti învãtati din Antiohia. A fost ridicat la rânduiala clericilor de Sfântul Meletie, arhiepiscopul, care-l si botezase si l-a hirotonit diacon. A fost hirotonit preot de cãtre Flavian, urmasul Sfântului Meletie. Ca preot, timp de 12 ani, a fost slujitorul si predicatorul neîntrecut al patriarhiei din Antiohia, alcãtuind multe cuvinte de învãtãturã. Din acest timp ne-au ramas, de la el, Cuvântãrile asupra Evangheliei de la Matei, Cuvântãrile despre statui si Cuvantarile la cele 14 Epistole ale Sfântului Apostol Pavel , toate adevãrate îndreptare pentru o viata desãvârsitã.
Intâmplându-se între timp, ca Nectarie, patriarhul Constantinopolului, sã pãrãseascã viata aceasta, Sfântul Ioan a fost chemat cu porunca împãratului Arcadie, ca sã fie sfintit patriarh al Constantinopolului, primind hirotonia canonica din mâinile patriarhului Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398.
            La Sinodul de la Stejar, din anul 403, Sfântul Ioan este exilat si îndepãrtat de la conducerea Bisericii. Va fi repus în treapta de episcop la cererea poporului, dar ulterior, sfântul va fi din nou exilat. A plecat la Dumnezeu în anul 407, dupã ce îndurase multe chinuri si suferinte.
            Sfântul Ioan Gura de Aur s-a evidentiat ca un mare propovãduitor al dreptei credinte, un combatant al ereziilor vremii, el fiind cel care a compus, sub inspiratie divinã, Sfânta Liturghie. Este considerat cel mai mare predicator pe care l-a avut vreodatã Biserica Crestinã, care, spre cinstitã aducere aminte, i-a închinat Sfântului Ioan Gura de Aur trei zile de sãrbãtoare în cursul anului bisericesc: 13 noiembrie, 27 ianuarie si 30 ianuarie

 

Prea Sfintitul Nicodim sãvârseste Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitanã din Craiova

Astãzi, 13 noiembrie 2007, când Biserica Ortodoxã Românã îl sãrbãtoreste pe Sfântul Ioan Gurã de Aur, Prea Sfintitul Pãrinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, sãvârseste Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitanã „Sfântul Dumitru” din Craiova, alãturi de IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei si PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei.

 

Procesiune cu mostele Sfântului Ioan Gurã de Aur, în Bucuresti

Parti din sfintele moaste ale Sfântului Ioan Gurã de Aur vor fi purtate în procesiune si asezate în biserica Sfânta Ecaterina, paraclisul Facultãtii de Teologie Ortodoxã "Patriarhul Justinian".
            Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Eminenta Sa, Cardinalul Silvano Piovanelli, Arhiepiscopul Florentei, a daruit Patriarhiei Romane particele din cinstitele moaste ale sfantului, pentru viitoarea Catedrala patriarhala.
            Prin purtarea de grija a fericitului intru adormire Parintele Patriarh Teoctist si a Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel, anul acesta, la Monetaria Statului, a fost realizata o racla noua din argint aurit in care vor fi asezate cinstitele moaste ale Sfantului Ioan Gura de Aur aflate la Patriarhia Romana.
            La initiativa si cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel, la sarbatoarea de anul acesta a Sfantului Ioan Gura de Aur (13 noiembrie), racla cu cinstitele sale moaste va fi purtata in procesiune pana la biserica Sfanta Ecaterina, paraclisul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" a Universitatii din Bucuresti. Acolo, cinstitele moaste ale Sfantului Ioan Gura de Aur vor ramane spre a fi venerate de catre credinciosi, pana in ziua de 31 ianuarie 2008.

Surse: www.radiolumina.ro; www.m-ol.ro; www.patriarhia.ro

 A consemnat Pr. Viorel Vladucu, consilier mass-media.