Sâmbătă, 02 Februarie 2019 16:35

Prezență chiriarhală la Mănăstirea Gura Motrului de Întâmpinarea Domnului

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Praznicul Întâmpinării Domnului, l-a aflat pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei în mijlocul obștii mănăstirești de la Gura Motrului, vatră seculară a monahismului şi a culturii mehedinţene, unde a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat fiind de un ales sobor de preoți și diaconi, împreună cu ieromonahii viețuitori ai acestei sfinte mănăstiri.

Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost date de către membrii Grupului ,,Sfântul Nicodim de la Tismana", al catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu-Severin. În timpul Sfintei Liturghii, ierarhul mehedințean a hirotesit întru duhovnic pe părintele Marian-Constantin Arnăutu, de la parohia Comanda, protopopiatul Strehaia. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc o slujbă de pomenire în cinstea ctitorilor.

Credincioșii veniți în număr foarte mare la sfânta mănăstire, s-au putut bucura de cuvântul de învățătură rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, în care le-a vorbit despre însemnătatea acestei mari sărbători. Conform tradiției, mănăstirea a fost fondată inițial de Cuviosul Nicodim, la sfârșitul secolului XIV. Cuviosul Nicodim a ridicat aici un schit de lemn, constituit dintr-o mică biserica și câteva chilii, și a sădit în jurul schitului viță de vie. Până astăzi bătrânii din zonă vorbesc de „Via Sfântului" aflată cândva pe dealurile din sudul mănăstirii.

Tot la sud de mănăstire, la aproximativ 2 km, se află între dealuri „Izvorul Sfântului Nicodim" sau „Fântâna cu leacu" de unde credincioșii iau apă tămăduitoare de boli. Schitul originar nu a fost încă atestat arheologic. Un document de arhivă din 13 ianuarie 1519, păstrat de la Neagoe Basarab Voievod, surprinde prima ctitorire din material durabil a locașului „Preacuvioasei Maicii noastre Paraschivei și a mănăstirii care o au început Jupan Harvat marele logofăt a o face și după putință a o rădica la locul ce se chiamă Gura Motrului".

La acea vreme Mănăstirea Gura Motrului primea, după cum amintește același document, moșii în Șușița și Groșieri pentru întreținerea sa și hrana călugărilor. Trebuie subliniat că Logofătul Harvat este ctitorul primului așezământ atestat documentar ridicat la Gura Motrului.

Cetatea mănăstirească a fost refăcută din temelii în anii 1642-1643 de către domnitorul țării Matei Basarab. Participarea lui Vodă Matei Basarab nu este surprinsă de vreo pisanie însă este indicată de Patriarhul Constantinopolului, Partenie, care arăta în anii 1640 că mănăstirea „fiind veche și uitată de mulți ani și de tot stricată", Matei Basarab „au ridicat-o din temelie cu multă cheltuială și strădanie și au înnoit-o cu multe sfinte vase și danii mișcătoare".

Biserica mănăstirii a fost și ea reconstruită din temelii în anul 1653 de marele vornic Preda Brâncoveanu. La patru ani de la terminarea lucrărilor, Paul de Alep, în vizită la mănăstire, nota că: „Biserica de aici, în vechea sa formă, era mică și simplă și a fost dărâmată de unul din dregătorii din această țară, care era mare vornic și al cărui nume era Preda Brâncoveanu, rudă a răposatului Matei voievod.

De la tatăl său și de la strămoșii săi el avea multe moșii, mănăstiri, biserici și sate ... . El a zidit-o din nou, a doua oară și a făcut clădire măreață și aleasă, cu trei turle. Întregul acoperiș fiind făcut din plăci încheiate cu plumb, se spune că avea o greutate de șaisprezece mii de ocale". Interiorul a fost pictat cu cheltuiala lui Constantin Brâncoveanu între anii 1702-1704.

Acest moment precum și reconstrucția bisericii au fost surprinse într-o pisanie sculptată în piatră peste intrarea în pronaosul bisericii. În 1852 a fost refăcută pictura prin contribuția domnitorului Barbu Știrbei și prin strădania arhimandritului mănăstirii Eufrosim Poteca.

O pisanie în pridvor peste intrare afirmă: „Această reparație a zugrăvelii, după stilul original, s-a făcut cu bunăvoința Înălțimei Sale Barbu D. Știrbei, Prințul stăpânitor a toată Țara Românească, slobozind cheltuiala din Casa Centrală și prin osârdia Cuvioșiei Sale, Arhim. Eufrosin Poteca, eugumenul acestei Sfinte Mănăstiri de la Gura Motrului, la anul 1852, zugrav Niță Stoenescu." Refacerea picturii a însemnat în epocă o repictare a scenelor acoperindu-le pe cele originale cu un strat protector.

 

Foto: Maian Gherghinescu

Citit 4580 ori Ultima modificare Duminică, 03 Februarie 2019 10:27

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube