Joi, 08 Noiembrie 2018 17:53

Hramul mănăstirii mehedințene ,,Sfinții Voievozi" din Baia de Aramă

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Joi, 08 noiembrie 2018, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, mănăstirea mehedințeană Baia de Aramă și-a serbat hramul.

Manifestările dedicate acestui hram, au început încă din seara zilei de miercuri, când a fost săvârșită slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, dar și slujba Privegherii, iar a doua zi  a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, așezat la sufletele credincioșilor prezenți, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim le-a tâlcuit pericopa evanghelică din această zi și le-a transmis tuturor celor care își serbează ocrotitorul spiritual, arhierești binecuvântări și calde îmbrățișări. Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost date de către Grupul ,,Sfântul Nicodim" al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu-Severin. 

Mănăstirea Baia de Aramă, este  situată în partea de nord-vest a Olteniei, în Podișul Mehedinți și se adăpostește într-o depresiune mică, fiind înconjurată de dealurile Dochiciu, Dealul-Mare și Cornet, comunicând prin șoselele naționale cu Târgu Jiu, Motru, Strehaia, Drobeta Turnu Severin, precum și cu stațiunile Băile Herculane și Bala.

Mănăstirea și-a început activitatea încă din anul 1703, iar biserica mănăstirii păstrează integral pictura originară, executată din pridvor până în altar în tehnica a fresco. Pictura este specifică decorațiunii interioare de sfârșit de secol XVII, începutul secolului XVIII din teritoriul românesc aflat între Carpații Meridionali și Dunăre.

Funcționând inițial ca mănăstire de calugări, Mănăstirea Baia de Aramă a fost reinstaurată prin decizia Sinodului Mitropolitan în 2008, când s-a aprobat reînființarea Mănăstirii Sfinții Voievozi din orașul Baia de Aramă, ca mănăstire de călugărițe, sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, și având ca stareță pe monahia Mihaela Păiuș.

Foto: Marian Gherghinescu

Citit 4869 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2018 09:33

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube