Miercuri, 29 August 2018 20:20

1 Septembrie: Ziua de Anul Nou din calendarul vechi românesc

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

1 septembrie este prima zi a noului an bisericesc, dată la care românii sărbătoreau și anul nou civil. Anul nou civil , adoptat și de români, este pe 1 ianuarie.

Deși Biserica săvârșește la 1 ianuarie slujba Te Deum-ului pentru începutul unui nou an, anul bisericesc începe la 1 septembrie, așa cum era pentru toți românii până în secolul XVIII.

Dr. Mihai Andrei Aldea, etnolog și preot, explică foarte bine neconcordanțele dintre tradițiile românești de Anul Nou, cu calendarul actual:

 "Anul Nou începea, la Români, cu toamna. Așa cum ziua liturgică începea cu seara.

Repet de mii de ori ceea ce a spus marele gânditor și martir creștin Mircea Vulcănescu (1904-1952): „România a avut o cultură, [18]48 a rupt-o!„

Astfel că s-a uitat și că ziua începe cu seară – și primul ceas al unei zile este acela al Vecerniei -, dar și că anul începe cu toamna.

În cancelariile Țărilor Române tot 1 septembrie era data de început a anului, așa cum era în toate Bisericile ortodoxe, în toată Ortodoxia.

Din secolul al XVIII-lea, în vremea cumplită a domniilor fanariote, tradițiile romanești în general și tot ce este ortodox în general devin „de nedorit”. În această vreme se face și trecerea la Anul Nou pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile cel Mare.

Anul bisericesc ortodox se împarte în trei mari perioade:

Triodul (perioada prepascală);

Penticostarul (perioada pascală);

Octoihul (perioada postpascală);

Ziua de 31 august este ultima din cursul anului bisericesc, iar la 1 septembrie, după cum au stabilit Sfinții Părinți ai Sinodului I Ecumenic de la Niceea, începe noul an bisericesc. Acest moment marchează, pe de o parte, începutul creării lumii conform tradiției iudaice, iar pe de altă parte, începutul propovăduirii Evangheliei de către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, conform tradiției noastre creștine.

Sfârșitul anului bisericesc, ca de altfel și începutul lui, se află sub ocrotirea și binecuvântarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului, deoarece cea mai mare sărbătoare la sfârșitul anului bi­sericesc este Adormirea Maicii Domnului, în data de 15 august, iar la începutul anului bisericesc, prima mare sărbătoare este Nașterea Maicii Domnului, la 8 septembrie.

Sursa: activenews.ro

Citit 4535 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube