Vineri, 08 Septembrie 2017 16:47

Nasterea Maicii Domnului – Hramul Manastirii Vodita

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 8 septembrie 2017, la marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, Mânăstirea Vodiţa, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi-a serbat hramul. Cu acest prilej s-a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei împreună cu Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, alături de un mare sobor de preoţi şi diaconi, dimpreună cu obștea monahală condusă de părintele arhimandrit Ioanichie Nicolăescu.

De asemenea, din toate colţurile judeţului, alături de credincioşi, s-au adunat monahi şi monahii la cinstirea primei sărbători închinate Maicii Domnului, din noul an bisericesc. Este o frumoasă tradiţie pe aceste meleaguri mehedinţene ca vieţuitorii sfintelor mănăstiri să fie întotdeauna împreună la slujbele de hram.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc şi hirotonia întru ieromonah pe seama Mănăstirii Strehaia a părintelui ierodiacon Vasile de la Mănăstirea Gura Motrului, dar și hirotonia întru diacon a tânărului teolog Vătuiu Daniel.
Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost rostit de Preasfințitul Părinte Siluan Episcopul românilor ortodocși din Ungaria care le-a vorbit celor prezenți despre Maica Domnului: ”Cinstind-o astăzi pe Maica Domnului să ne bucurăm și de aceste locuri frumoase pe care Dumnezeu ni le-a dăruit aici la Vodița peste tot în țara Românească dar și peste tot în lume…să ne ajute Bunul Dumnezeu ca să ne putem descoperi pe noi înșine cu neputințele greșelile și păcatele noastre dar și acolo în adâncul inimilor noastre descoperindu-l pe Hristos să vedem ca noi nu suntem numai pământ, ci suntem și suflare de viață pe care Dumnezeu a binecuvântat-o și pentru care S-a jertfit pe Crucea Golgotei ca să ne dăruiască și nouă viața cea veșnică”.

La final Preasfințitul Părinte Nicodim a mulțumit preasfințitului Părinte Siluan pentru bucuria duhovnicească de a sluji împreună Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ziua hramului, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare și a îndemnat pe cei prezenți să înmulțească rugăciunea ca obștea mănăstirii Vodița și a tuturor mănăstirilor din Mehedinți să sporească ”să avem frați surori, părinți și maici care mențin candela aprinsă în mănăstiri și se roagă pentru poporul nostru, pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici și pentru unire, pentru pace, pentru liniște, pentru mântuire”.

Mănăstirea Vodiţa este un important monument istoric şi de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar din România. Se găseşte pe şoseaua care leagă Drobeta Turnu Severin de Timişoara, la 5 km de Orşova, în judeţul Mehedinţi. Este o mănăstire de călugări, întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim, pe cheltuiala voievodului Ţării Româneşti, Vlaicu-Vodă. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718. A fost reînfiinţată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi a fost construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte. Hramul principal al mânăstirii este ,,Sfântul Antonie cel Mare” (17 ianuarie), dar mănăstirea are, după reîntemeierea ei din 1990, şi un al doilea hram, anume ,,Naşterea Maicii Domnului”, la care participă an de an, din ce în ce mai mult credincioşi.

Citit 11746 ori Ultima modificare Luni, 11 Septembrie 2017 13:11

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube