Joi, 31 August 2017 09:06

Hramul Paraclisului Mănăstirii Jiana

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, mănăstirea Jiana va îmbrăca haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. După Sfânta Liturghie se va săvârşi parastas pentru ctitori.

Când a primit târnosirea (27 mai 2013), biserica paraclis a fost așezată sub ocrotirea Sf. Simeon Stâlpnicul. Sfântul locaş a fost ridicat într-un singur an (mai 2012-mai 2013), de către actualul stareț al mănăstirii, părintele protosinghel Augustin Dragomir.

Înfiinţarea mănăstirii Jiana s-a aprobat în şedinţa Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008. S-a hotărât ca mănăstirea să primească hramul ,,Sfântului Mc. Iuliu Veteranul”, ca mănăstire de călugări, sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei, urmând a funcţiona în cadrul Protoieriei Vânju Mare.

Biserica şi corpul de chilii se află pe pământul familiei Pleniceanu care a donat cinci hectare de teren pentru noul aşezământ monahal, în memoria unicului fiu trecut prea devreme la cele veşnice.

Prin înfiinţarea acestei vetre monahale se construiește un centru de spiritualitate şi de întărire a activităţii misionare în zona de câmpie a judeţului Mehedinţi.

*

Sfântul Simeon Stâlpnicul (390-459) este prăznuit pe 1 septembrie. S-a născut din părinți țărani, în satul Sis, din Asia Mică. A părăsit casa părintească la vârsta de optsprezece ani și a îmbrățisat viața monahală la mănăstirea Eusebona. De aici, s-a mutat la Telanissos, unde a trăit ca anahoret. Sfântul Simeon Stalpnicul s-a făcut începătorul unei practici necunoscute până la el, aceea de a se ruga zi și noapte de la înălțimea unui stâlp. De aici, a primit și numele de "Stâlpnicul".

Din viața sa aflăm că de două ori a venit mama sa la el, ca să-l vadă. Menționăm că stâlpul pe care se nevoia avea șaisprezece metri înălțime. Dar de fiecare dată, necoborând de pe stâlp, Sfântul Simeon Stâlpnicul i-a zis: "Nu mă tulbura, maică. De va voi Dumnezeu, ne vom vedea față către față întru a Sa împărăție". Sfântul Simeon Stâlpnicul a luptat cumplit cu taberele drăcești, pe care le-a biruit de fiecare dată cu rugăciunea către Dumnezeu. El a lucrat multe și mari minuni, vindecând prin cuvânt și rugăciune pe mulți dintre cei ce zăceau în boli grele. La stâlpul lui veneau oameni de pretutindeni, bogați și săraci, împărați și robi. Nimeni nu pleca de la Santul Simeon neajutorat. Le vindeca bolile, le alina durerile sufletului, îi povățuia pe calea vieții, îi certa pe cei care nu credeau drept. El a convins-o pe împărăteasa Eudoxia să se lepede de erezia lui Eutihie, și să creadă ortodox. El s-a nevoit în timpul domniilor lui Teodosie cel Mic, Marchian și Leon cel Mare.

 

Citit 12043 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2017 13:59

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube