Sf. Ioan Gura de Aur
In data de 10 aprilie 2008, ora 17.00, în Sala ,,Nestor Vornicescu” a Centrului nostru Eparhial se va desfăşura ediţia a IV-a a ,,Festivalului oratoric Sf. Ioan Gură de Aur” la care participă elevii de liceu, împărţiţi pe grupe de vârstă, promovându-se astfel implicarea lor activă în viaţa Bisericii şi îmbunătăţindu-se capacitatea lor de comunicare şi de dezvoltare a culturii generale.
Tot astăzi la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” din Craiova s-a desfăşurat faza judeţeană a Doljului a aceluiaşi festival.
,,Festivalul oratoric Sf. Ioan Gură de Aur” este organizat în colaborare cu Inspectoratele Şcolare Judeţene şi este rezultatul unui proiect iniţiat de Organizaţia Internaţională pentru Caritate Creştin Ortodoxă (IOCC) cu sediul în SUA şi derulat în judeţele Dolj, Gorj şi Mehedinţi, din anul 2005.
Festivalul este împărţit pe două grupe, şi anume: juniori – clasele a IX-a si a X-a, având ca temă: - ,,Omul-stăpân al creaţiei” şi seniori – clasele a XI-a şi a XII-a, cu tema: - ,,Pilda fiului risipitor”.
Câştigătorii fazelor judeţene, vor participa la faza finală care se va desfăşura pe data de 18 aprilie a.c. Scopul desfăşurării acestui festival este acela de a da posibilitatea adolescenţilor să înveţe şi să vorbească despre credinţa, religia şi moştenirea lor creştină. De asemenea, se urmăreşte încurajarea cât mai multor tineri să participe la acest proiect, atât a celor care au înclinaţii oratorice, cât şi a celor care, deşi nu au asemenea înclinaţii, doresc să treacă printr-o astfel de experienţă.
 
IV-a ediţie a ,,Festivalului oratoric Sf. Ioan Gură de Aur” s-a desfăşurat ieri, 10 aprilie, de la ora 17.00, în Sala ,,Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial. Au participat 27 de elevi, dintre care 14 la secţiunea juniori, adică  clasele a IX-a şi a X-a şi 13 elevi la secţiunea seniori, clasele a XI-a şi a XII-a.
Cele două teme propuse în acest an au fost ,,Omul-stăpân al credinţei” pentru juniori şi ,,Pilda fiului risipitor”, pentru seniori. Câştigătorii locurilor I şi II ale fazei judeţene vor participa la faza finală care se va desfăşura pe data de 18 aprilie a.c.
La secţiunea juniori, premiul II i-a revenit elevei Cristina Crăciun, de la Colegiul Naţional Gheorghe Ţiţeica iar premiul I a fost obţinut de Cosmin Bănică, elev în clasa a X-a la aceeaşi unitate de învăţământ.
La secţiunea seniori premiul II a fost câştigat de eleva Adela Simionescu de Colegiul Naţional Traian iar premiul I a fost obţinut de Aida Stoia, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Ştefan Odobleja.
Din juriu au făcut parte reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar judeţean Mehedinţi, ai Episcopiei Severinului şi Strehaiei, oameni de cultură şi de presă.
,,Festivalul oratoric Sf. Ioan Gură de Aur” este organizat în colaborare cu Inspectoratele Şcolare Judeţene şi este rezultatul unui proiect iniţiat de Organizaţia Internaţională pentru Caritate Creştin Ortodoxă (IOCC) cu sediul în SUA şi derulat în judeţele Dolj, Gorj şi Mehedinţi, din anul 2005.
Scopul desfăşurării acestui festival este acela de a da posibilitatea adolescenţilor să înveţe şi să vorbească despre credinţa, religia şi moştenirea lor creştină. De asemenea, se urmăreşte încurajarea cât mai multor tineri să participe la acest proiect, atât a celor care au înclinaţii oratorice, cât şi a celor care, deşi nu au asemenea înclinaţii, doresc să treacă printr-o astfel de experienţă.