Sfinţii Trei Ierarhi - hramul Facultăţii de Teologie din Craiova

madona%20mic.JPGÎn fiecare an, la 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor Trei Ierarhi, sărbătoare statornicită în calendar din secolul al XI-lea. Biserica îşi aduce aminte de aceşti trei luminători şi mari dascăli ai lumii şi Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi de Ioan Gură de Aur, Treime pământească ce laudă neîncetat Treimea cea cerească – cum zic slujbele noastre – şi care rămân pentru veşnicie icoane desăvârşite ale sfinţeniei şi înţelepciunii, ale smereniei şi înălţimii, ale dăruirii şi jertfei.


{playerflv}http://www.episcopiaseverinului.ro/video/luminalina/2008/3feb/ll-3feb08-ev2.flv|480|380|#000000|false{/playerflv}

            În persoanele, operele şi faptele lor, Biserica recunoaşte împlinite cel mai bine exigenţele fundamentale ale unui mod de viaţă viu, autentic, care poate şi dă mărturie lumii despre experienţa întâlnirii şi unirii tainice cu Hristos în Duhul Sfânt.

           La invitaţia ÎPS Teofan-Mitropolitul Olteniei, PS Episcop Nicodim a participat la manifestările prilejuite de prăznuirea Sf. Trei Ierarhi, care sunt şi ocrotitorii spirituali ai Facultăţii de Teologie din Craiova.

           Manifestările au debutat încă din ajunul sărbătorii, prin săvârşirea Slujbei de Vecernie,  la Catedrala Episcopală ,,Maica Domnului – Dudu” din Craiova, de către Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

           A doua zi de dimineaţă s-a săvârşit Sfânta Liturghie de către ÎPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de arhiereii Olteniei, de preoţii profesori ai Facultăţii de Teologie, la slujbă participând întreg corpul profesoral, precum şi studenţii acestui aşezământ de învăţământ teologic.

            Se cuvine să aducem spre prezentare şi câteva amănunte legate de biserica Madona Dudu. Aceasta a fost ridicată între anii 1750- 1756. A fost refăcută în 1844 după ce a fost distrusă de cutremurul din 1831. În 1913 biserica a fost dărâmată şi recladită între 1928-1938, dându-i-se forma actuală. Pictura bisericii poartă semnătura lui Gheorghe Tătărăscu, cel care a pictat şi biserica Grecescu din Dr. Tr. Severin.

           Biserica a fost numită astfel după o veche icoană a Maicii Domnului, aflată şi acum în sfâtul locaş. În incinta aşezământului a funcţionat o perioadă vechea şcoală de la Obedeanu, care în 1826 devenea Şcoala Centrală.

            Vorbind acum şi despre Facultatea de Teologie din Craiova, amintim că aceasta a luat fiinţă, începând cu 1 octombrie 1992, în urma Protocolului dintre Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei şi Patriarhia Ortodoxă Română, aflându-se sub dubla jurisdicţie, cea a Mitropoliei Olteniei şi a Universităţii din Craiova.

             Începând cu anul universitar 1992-1993, instituţia de învăţământ teologic a început să funcţioneze cu două specializări: Teologie Ortodoxă - Pastorală şi Teologie Ortodoxă - Litere.

             În anul universitar 1994- 1995, a luat fiinţă specializarea Teologie Ortodoxă - Asistenţă Socială. În momentul de faţă, Facultatea de Teologie are statut de instituţie de învăţământ superior de stat, acreditată să funcţioneze în cadrul Universităţii din Craiova.  Menţionăm şi faptul că, din 2006 – Anul Sfântului Nicodim de la Tismana, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova îl are ca ocrotitor spiritual şi pe acest sfânt, întrucât este îndeobşte cunoscut că acesta este Ocrotitorul ţinutului Olteniei.

            Manifestările prilejuite de prăznuirea Sf. Trei Ierarhi reprezintă un moment deosebit pentru învăţământul teologic din Mitropolia Olteniei, ce a fost marcat apoi şi printr-un program festiv ce a avut loc la Sala de festivităţi a Facultăţii de Agronomie din Craiova.

   _____________________________________________________

madona%20mare.JPG

    _____________________________________________________

ps%20nicodim%20la%20vecernie.JPG

    _____________________________________________________

soborul.JPG

 

 

    A consemnat Pr. Viorel Vlăducu, consilier mass-media.