Sâmbătă, 26 Mai 2018 16:45

Zi de sărbătoare, la ctitoria lui Tudor Vladimirescu, din satul Prejna

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sâmbătă, 26 mai, Chiriarhul Episcopiei Severinului şi Strehaiei - Preasfinţitul Nicodim, a săvârşit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în satul Prejna la biserica ctitorită de Tudor Vladimirescu.

După Sfânta Liturghie a fost  săvârşită slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire, conducător al revoluţiei de la 1821, iar interpreta de muzică populară, Angelica Stoican, fiică a acestor meleaguri a așezat la sufletele celor prezenți, prin glas de doină, ,,Balada lui Tudor Vladimirescu".

Trebuie menţionat faptul că anul acesta se împlinesc 197 de ani de la revoluţia lui Tudor Vladimirescu, personalitate care s-a legat în chip deosebit de meleagurile mehedinţene. Tudor avea rude în neamul Dunceştilor din Prejna şi acesta este motivul pentru care a ctitorit o biserică aici.

Ctitorită în anul 1808 şi aşezată sub ocrotirea Adormirii Maicii Domnului,  biserica a fost clădită din lemn şi zugrăvită cu cheltuiala lui Tudor Vladimirescu. Mai târziu, la 1859, în timpul lui Cuza Vodă, locuitorii Prejnei, au ridicat ziduri noi, de cărămidă. Chiar dacă la sfântul lăcaş s-a mai intervenit în decursul timpului, acesta a fost păstrat aşa cum l-a ctitorit Tudor Vladimirescu şi Gheorghe Duncea.

Foto-Reporter: Aurel-Marian-Augustin Gherghinescu

Citit 5540 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Mai 2018 16:54


mbl live


mbl youtube