Vineri, 14 Septembrie 2018 22:09

În unitate de credință și de neam la Crucea-monument de pe Muntele Mic

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste o mie de oameni s-au rugat astăzi și au adus recunoștință eroilor bănățeni jertfiți pentru marele ideal național, la Crucea-monument de pe Muntele Mic, împreună cu 4 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

„I-am mulțumit lui Dumnezeu la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci că a fost cu noi dintotdeauna și a ocrotit poporul român, pentru că Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost mai întâi o rânduială divină, o minune săvârșită de Dumnezeu și o taină a cerului”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului la sărbătoarea de pe Muntele Mic.

La orele dimineţii ierarhi, preoţi, diaconi, militari, jandarmi, pompieri şi credincioşi au mers în procesiune din staţiunea Muntele Mic până la Crucea-monument. Aici, după intonarea imnului de stat a fost oficiată Sfânta Liturghie la baza crucii de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Preasfinţitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Siluan Episcopul Ortodox român din Ungaria şi locţiitor al Daciei Felix și Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. „Foarte mulți pelerini de aproape sau de departe, tineri și vârstnici au ales să fie în această zi de vineri alături de noi, înconjurând crucea-monument și rugându-ne lui Dumnezeu ca pe mai departe să fim și să rămânem în unitate de credință, de neam și împreună să păstrăm și să apărăm valorile moralei creștine”, a adăugat Părintele Episcop Lucian.
Ierarhul a mai îndemnat în cuvântul de final că „noi toți trebuie să dăm dovadă că suntem oameni duhovnicești, suntem creștini autentici, practicanți, ne închinăm crucii celei de viață făcătoare și ne asumăm crucea pe care ne-a dat-o Dumnezeu s-o purtăm în această viață atât ca popor, cât și fiecare personal. Trebuie să ne aducem aminte de această Liturghie înălțătoare, de acest moment important și de faptul că suntem cu toții fii și fiice ai Bisericii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos și trebuie să iubim Biserica și țara noastră România. Să spunem cu toții în această zi «Slavă lui Dumnezeu pentru toate»”.
La această sărbătoare ajunsă la cea de-a 13-a ediție, ce se desfășoară an de an la o înălțime de 1670 m, au fost prezente și autorități centrale, județene, locale, civile și militare. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru eroii români bănățeni din primul Război Mondial și toți făuritorii Marii Uniri, depunerea de coroane, precum și un ceremonial militar, oferit de militarii de la Brigada 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal” din Timișoara, efective ale Inspectoratului Județean de Jandarmi „Gl. Bg. Vasile Zorzor” Caraș-Severin și ale Inspectoratului pentru situații de urgență „Semenic” Caraș-Severin. Toţi cei prezenţi au primit la final o mică gustare.
Anul acesta toți pelerinii au avut posibilitatea după momentul de rugăciune și ceremonialul militar să primească consultaţii medicale gratuite: O.R.L., cardiologie, analize glicemie, saturaţie oxigen, determinare tensiune arterială, efectuare de E.K.G., la Caravana medicală Uniți sub Tricolor prin Sănătate, formată din personal medical de la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” Timişoara. De asemenea, echipa medicală ce s-a aflat pe munte a prezentat demonstrativ și manevre de prim ajutor salvatoare de viaţă. Pentru binefacerile arătate credincioșilor Episcopiei Caransebeșului prin această campanie, Preasfințitul Lucian i-a oferit Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea” doamnei Lt. Col. Dr. Mihaela Nicolin, director medical al Spitalului Clinic Militar de Urgență din Timișoara. Caravana medicală Uniţi sub Tricolor prin Sănătate, este un proiect aprobat de Ministerul Apărării Naţionale și susținut de Direcția Medicală, ce se derulează pe întreaga durata a anului sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

sursa: episcopiacaransebesului.ro

            trinitastv.ro

Citit 5523 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Septembrie 2018 06:53

Media


mbl live


mbl youtube