Duminică, 09 Septembrie 2018 17:46

Biserica din Izvoarele-Mehedinți a fost resfințită

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Duminică, 9 septembrie, comunitatea credincioșilor din parohia Izvoarele județul Mehedinți a primit vizita pastorală a Preasfințitului  Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a săvârșit aici slujba de resfințire a bisericii parohiale.

Tot în această zi Preasfințitul Părinte Nicodim a sfințit și un monument ridicat în memoria eroilor comunei Izvoarele, ridicat în curtea bisericii la inițiativa părintelui paroh Aurel Totoroanță și cu sprijinul credincioșilor acestei parohii. După slujba de resfințire a bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae și sfințirea monumentului, ierarhul nostru, Preasfințitul Părinte Nicodim, a săvârșit în biserica nou sfințită, Sfânta Liturghie având alături un ales sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți prezenți au făcut parte părintele lect. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița profesor de muzică la Facultatea de Teologie din Craiova, fiu al satului, și părintele arhidiacon prof. univ. dr. Ioan Ardelean profesor de muzică la Universitatea "Ovidius" din Constanța. Din sobor au mai făcut parte consilieri ai Episcopiei Severinului și Strehaiei Pr. Claudiu Crăciun și Pr. Adrian Olarean, Pr. Gheorghe Popescu protoiereu al protoieriei Strehaia precum și preoți din satele învecinate parohiei Izvoarele.

Biserica din satul Izvoarele a fost ridicată între anii 1912 -1931 și a fost sfințită în anul 1931 de către vrednicul de pomenire episcopul Vartolomeu al Râmnicului Noul Severin, fiind rânduit ca ocrotitor al bisericii și al satului Sfântul Ierarh Nicolae. Parohia Izvoarele apartine administrativ de Protoieria Vânju Mare.

Lucrările de restaurare a bisericii și reparațiile au fost făcute cu sprijinul enoriașilor și sub purtarea de grijă a preacucernicului părinte Aurel Totoroanță care la finalul Sfintei Liturghii a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea Preasfințitul Părinte Nicodim a acordat și gramate de cinstire câtorva enoriași care au contribuit la restaurarea bisericii.

Părintele Totoroanţă Aurel, parohul acestei biserici este slujitor la această parohie din data de 27 septembrie 1978.

“Satul Izvoarele a avut de-a lungul timpului nu mai puţin de 5 biserici, începând de la prima bisericuţă din lemn de la 1711 până la cea de astăzi care a fost zidită la 1912, cu cheltuiala Băncii Comerciale din Turnu Severin unde era preşedinte Theodor Costescu, fost director al Liceului Traian, iar ca director al Băncii domnul Ion Giurăscu. Cărămida şi varul au fost donate bisericii de domnul Iancu Boceanu, proprietar din acest sat, iar pictura şi odoarele s-a făcut pe cheltuiala locuitorilor acestui sat şi s-a sfinţit pe data de 11 octombrie 1931 în zilele Episcopului Vartolomeu al Râmnicului şi Noului Severin, fiind ca protoiereu al Judeţului Mehedinţi P.C. Pr. Pîrligras, iar preot paroh, Ilie T. Ioan” - a declarat părintele paroh Aurel Totoroanţă.

Citit 10442 ori Ultima modificare Duminică, 09 Septembrie 2018 18:59

Media


mbl live


mbl youtube