Joi, 01 Martie 2018 20:10

Binecuvântare arhierească la început de primavară pentru obştea Sfintei Mănastiri Topolniţa

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca în fiecare an la 1 martie, sfânta mănăstire Topolniţa îsi primeste pelerinii. Numeroşi creştini din localităţile învecinate vin în aceasta zi pentru a lua apă sfinţită şi pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de părintele episcop Nicodim. Din soborul ce a slujit la Sfânta Liturghie au facut parte prea cuviosul părinte Arhimandrit Pavel Nicolăescu stareţul Sfintei Mănăstiri Topolniţa, părintele consilier Adrian-Antonie Olarean și părinți slujitori ai Sfintei Manastiri Topolnița.  Slujba a fost oficiată în biserica veche a mănăstirii, iar atmosfera de rugăciune a fost întregită o parte din protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin ce au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte Sfințite.

În cuvântul de învăţătura Preasfinţitul Parinte Nicodim a ținut să le mulţumeasca celor prezenţi pentru ca au lăsat grijile şi treburile gospodăreşti pentru a fi împreună în duh de rugăciune în sânul obstei monahale dat știind faptul ca este zi de lucru. Preasfinţia sa a mai vorbit despre părinții care s-au nevoit în această mănastire și datorită cărora avem această frumoasă tradiție ca și un hram venirea pelerinilor aici la data de 1 martie.

A devenit deja traditie ca în ziua de 1 martie după Sfânta Liturghie să  fie săvârşită slujba aghiasmei celei mici în fața bisericii de zid a mănăstirii.  În cadrul acesteia s-au citit şi molitfele Sfântului Trifon, pentru îndepărtarea dăunătorilor de la ţarinile dar şi de la seminţele ce urmează a fi semănate de credincioşi acum la început de  primăvară. Această rânduială a fost aşezată de vrednicul de pomenire ieromonahul Graţian Rădac, stareţul mănăstirii Topolniţa în perioada 1943-1990. În încheiere a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru vieţuitorii sfântului aşezământ mănăstiresc. Amintim faptul că la 1 martie 2018 s-au împlinit 28 de ani de la înmormântarea stareţului Graţian Rădac inițiatorul acestui pelerinaj la Sfânta Mănastire de 1 martie.

*

Mănăstirea Topolniţa este o mănăstire de călugări, cu hramul ,,Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Este situată în comuna Izvorul Bârzii judeţul Mehedinţi, la 27 km de Drobeta Turnu Severin.

Prima biserică a mănăstirii a fost zidită, după cum spune tradiţia, de Sfântul Nicodim. Biserica actuală, în formă de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de ctitorul Lupu Buliga. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore ,,Grecul” şi Dima ,,Romanul”. Începând cu 21 mai 1993 sfintele slujbe se săvârşesc şi la bisericuţa de lemn ce poartă hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.

 

Citit 5949 ori


mbl live


mbl youtube