Miercuri, 12 Septembrie 2018 14:32

"100 de file de istorie din Cartea Unirii" - Activitate culturală la Muzeul Regiunii Porțile de Fier

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În cadrul Proiectului „100 de file de istorie din Cartea Unirii”, proiect cultural cofinantat de Administratia Fondului Cultural National, miercuri, 12 septembrie 2018, copiii de la atelierul de lucru Bucovina, alături de copiii înscriși în atelierul de lucru Basarabia, au fost invitați la Muzeului Regiunii Porților de Fier, unde au audiat un concert de muzică patriotică susținut de Grupul Vocal Izvorașul al Episcopiei Severinului și Strehaei.

Copiii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Constantin Pufan au fost deosebit de participativi în interpretarea și învățarea celor mai cunoscute cântece patriotice dedidate Marii Uniri.

Mihai Corcodel Consilier cultural al Episcopiei Severinului și Strehaiei și membru al grupului Izvorașul, le-a împărtășit copiilor prezenți prin metode non-formale cunoștinte despre război și Unire. Grupul vocal "lzvorașul" a interpretat cantece patriotice, ale caror versuri sunt pline de informatii referitoare fie la trairile soldaților eroi în lupte, fie la năzuința acerbă de unire a tuturor românilor. lnteractiunea dintre copii și Grupul "lzvorașul" a fost una deosebită, micuții învățând de la invitatii speciali-lzvorașul­cântece cu un puternic mesaj patriotic.

Managerul Muzeului Regiunii Poților de Fier, Doinita Mariana Chircu, a precizat: "Fiecare activitate a avut obiectivele ei și trăirile ei emoționale. Astăzi ni s-a părut mai mult decât oricând, pentru ca acest minunat grup "lzvorașul", cărora le mulțumim și acești minunați copii au realizat împreună niște trairi, au făcut transferul de emoție între ei și către noi. Într-adevar, cântecul patriotic a intrat în ultimii ani într­un con de umbra. lzvorașuI îl scoate din conul de umbra, îl aduce la lumină și îl transferă către sufletele care pot vibra. Pentru că suntem romani, mesajele cântecelor patriotice au fost foarte clare, foarte limpezi, pe înțelesul tuturor. Și, deasemenea, avem un mandat moral, acela de a onora trecutul și pe cei care și-au dat viața pentru se înfaptui Marea Unire. Toti ne-am simțit astăzi foarte emotionați, iar copiii au fost pe cât de entuziaști, pe atât de contemplativi, în sensul că au realizat că participă la o altfel de activitate. Sunt convinsă că aceste cantece vor dori să le mai audă și vor reuși să le interpreteze și ei pentru alții, ca mesageri ai cântecelor patriotice".

Alte ateliere în cadrul acestui proiect au fost Transilvania și Regatul României și avut loc în data de 5 septembrie la ateliere participând, alături de membrii Grupului Izvorașul al Episcopiei Severinului și Strehaiei, copiii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți.

Citit 4600 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2018 08:52

Media


mbl live


mbl youtube